Direct naar artikelinhoud

Antwerpen is weer in de ban van het Cordon

Hij staat er weer, de enorme containermuur van Cordon. In hartje Antwerpen, aan 't Zuid, waar vorig jaar al de meest pakkende scènes van de VTM-reeks werden ingeblikt. Het vervolg van Cordon zal in de loop van 2016 worden uitgezonden.

Het is droog en vervelend koud buiten. En vreemd: voor de reusachtige containermuur, met prikkeldraad en wachtposten, zijn straat en voetpaden doornat. Beregend, ook al is er geen druppel gevallen. Het verhevigt het koudegevoel, maar is vooral bedoeld om de opnames nooit te moeten onderbreken. "We spuiten doelbewust de straat nat om ook te kunnen filmen als het toevallig regent. Tot op vandaag hebben we veel geluk met het weer. Maar als het de volgende weken begint te regenen, kunnen we gewoon doorwerken", klinkt het.

Gisteren kon er alvast 'gewoon' gefilmd worden. Een scène waarin bewoners aanschuiven richting noodlabo voor de ultieme controle. De hele scène heeft veel weg van een oorlogstafereel. Een kapotte bus van De Lijn, rondslingerend afval en viezigheid. Mensen in kapotte kleren. Cordon is back.

Reeks twee start dus exact waar reeks één geëindigd is. Geen tijdsprong, maar gewoon een vervolg van de prangende verhaallijnen die in Cordon 1 al tot een climax leidden. Straks kunnen we dus weer vanop de eerste rij ronddwalen in de afgesloten woonzone van Antwerpen waar het virus nog altijd genadeloos toeslaat. De getroffen bevolking gaat de strijd verder aan tegen het virus. En erger, ook tegen elkaar. Bewoners worden geconfronteerd met verborgen kanten van het cordon. En er duikt een bende intrigerende figuren op die zich gegroepeerd hebben binnen de gevangenismuren en in een kerk. Nieuwe rollen die worden vertolkt door onder anderen Manou Kesting, Jurgen Delnaet en Carry Goossens.

Hoop en wanhoop

Binnen het cordon heerst er nu hoop en wanhoop. Hoop bij overlevenden die blijkbaar genezen zijn. Wanhoop bij diegenen die na controle besmet blijken en het cordon niet buiten mogen. "De containermuur is de scheiding tussen hel en hemel. Daarnaast heb je nu een laboratorium en een reeks sassen. Dat is het vagevuur. Wie 100 procent genezen wordt verklaard, gaat van de hel naar de hemel. Wie maar 98 procent genezen is, mag zelfs niet kennismaken met het vagevuur. Dat zorgt in Cordon 2 uiteraard voor spanning, frictie, geweld en frustratie", zo lichten Liesa Van der Aa (Jana) en Wouter Hendrickx (inspecteur Jokke), overlevenden van de eerste reeks, toe.