Direct naar artikelinhoud

Tramlijn Deurne-Wijnegem komt er dan toch

De bouwvergunning voor de tramlijn van Deurne naar Wijnegem is geregulariseerd. Nadat de Raad van State in mei de bouwvergunning had vernietigd, lagen de werken een tijdje stil. Door een minnelijke schikking kon een deel van de werken al hervat worden. Nu is ook de bouwvergunning geregulariseerd en kunnen de werken aan de Turnhoutsebaan opgestart worden. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) rekent erop dat de tramlijn in het voorjaar van 2012 in gebruik kan genomen worden.

Even terugspoelen naar mei 2011. De BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) ontvangt van de Raad van State een arrest dat de bouwvergunning voor de tramlijnverlenging van Deurne naar Wijnegem vernietigt na een klacht van een buurtbewoner uit 2007. Op het moment van het arrest zijn de werken echter al voor tweederde klaar, maar moeten ze toch worden stilgelegd. Alleen zogenaamde bewarende maatregelen mogen nog worden uitgevoerd.

Enkele weken na het arrest, op 1 juni 2011, sluit de BAM met de gewestelijke inspecteur en de procureur des Konings een minnelijke schikking waardoor de werken aan de tramlijnverlenging gedeeltelijk kunnen worden hervat. Aan de noordzijde van de Turnhoutsebaan in Wijnegem mag echter nog niet worden gewerkt.

Beroep

Er wordt een regularisatieprocedure opgestart. Die regularisatie is nodig om alle werken te kunnen hervatten. Die procedure is nu rond. Er is nu wel nog een periode van 36 dagen waarin nog beroep kan aangetekend worden, maar in principe zouden de werken aan de noordzijde van de Turnhoutsebaan in Wijnegem in november kunnen opgestart worden.

Minister Crevits is verheugd dat het project "niet te veel vertraging heeft opgelopen" en rekent erop dat de tramlijn volgend voorjaar in gebruik kan genomen worden.