Direct naar artikelinhoud

Frère haalt NPM van de beurs

Dat gebeurt op de typisch zuinige manier van de Waalse zakenman: met 48,64 euro weliswaar tegen een premie van 20,7 procent tegenover de beurskoers van gisteravond (40,3 euro), maar onder de intrinsieke waarde van 52 euro per aandeel begin deze maand.

Het bod is niet alleen typisch zuinig, maar ook typisch discreet. Er werd pas laat een obligaat bericht rondgestuurd door de beurswaakhond CBFA. Voor uitleg over het bod was bij NPM zelf niemand beschikbaar.

Wat zijn de voorwaarden van het bod? Dat geschiedt via de holding Fingen. Die zit volledig in de handen van Erbe. Erbe is voor 53 procent eigendom van Frère-Bourgeois, de familiale holding van Albert Frère, en voor 47 procent van BNP Paribas. Het bod is voorwaardelijk. Fingen wil tenminste 90 procent van NPM in handen krijgen.

Dat zou a priori geen problemen moeten stellen. Frère-Bourgeois en Erbe bezitten samen al 68,6 procent van de aandelen van NPM. De holding bezit bij benadering ongeveer 1,5 procent eigen aandelen. Het bod, waarvan de timing nog niet bekend is, heeft dus betrekking op minder dan een derde van de uitstaande aandelen van NPM. Die zitten in de handen van het publiek (zo’n 25 procent) en van de verzekeraar P&V (4,8 procent). De totale kostprijs van de transactie bedraagt 2,68 miljard euro. Het is daarmee de omvangrijkste ‘deal’ met een Belgische partij dit jaar.

Als NPM overgenomen wordt, komt er een zitje vrij in de Bel-20-index. Als Nyrstar zijn kapitaalverhoging succesvol afsluit, is de kans groot dat de zinkgroep in juni die stoel inneemt. D’Ieteren zou voor de tweede keer op rij nipt naast een herintrede grijpen.

Door NPM van de beurs te halen, rijzen er vragen over de toekomst van het imperium-Frère. NPM speelde een sleutelrol in de expansie van de groep-Frère. Door NPM van de beurs te halen, geeft de groep uit Charleroi op zijn minst het signaal dat NPM niet langer een functie heeft in de controleketen op GBL. “Dit bod is mogelijk een eerste fase die de weg moet effenen voor een volledige exit van BNP Paribas op de middellange termijn”, meent Tom Simonts, analist bij KBC Securities.

Frère is door een akkoord tot 2014 verbonden met BNP Paribas. Is het bod op NPM een voorafspiegeling van een ontmanteling van de groep? Zolang NPM zelf niet communiceert, blijft dat giswerk.