Direct naar artikelinhoud

Vlotter verkeer dankzij verkeersbord met pijl omhoog

Laat de richtingpijlen op de blauwe borden boven de autowegen naar omhoog wijzen in plaats van naar omlaag: op drukke verkeersknooppunten kan de file zo tot een half uur eerder afnemen. Dat is gebleken uit een Nederlandse studie. Wegen en Verkeer is nu zo'n proefproject gestart op het autowegenknooppunt Antwerpen-Zuid.

Het zit hem in kleine dingen en het zegt iets over de reactie van chauffeurs op wat ze zien in het verkeer. Het (Nederlandse) verhaal over de richting van de witte pijlen op de blauwe borden boven de autowegen is opmerkelijk.

De Rijkswaterstaat startte een paar jaar geleden al een proefproject op het verkeersknooppunt Velperbroek in Arnhem. Enkele ingenieurs hadden bedacht dat pijlen die naar beneden wijzen (zoals nu nog op alle blauwe borden in Vlaanderen) iets vertellen over de bestemming op dat moment en op die plaats, terwijl pijlen die naar boven wijzen iets zeggen over wat er aankomt over een langere afstand.

"Dit laatste heeft allerlei voordelen, want het maakt de chauffeurs veel rustiger", vertelde Esther de Graaf van Rijkswaterstaat eerder in de Volkskrant. "Met de nieuwe bewegwijzering in Velperbroek stellen we vast dat de gemiddelde rijsnelheid toeneemt met 10 kilometer per uur, dat de file een half uur eerder afneemt en dat de weggebruiker zich veel beter geïnformeerd voelt."

Nederland is nu alle borden boven de autowegen aan het vervangen. De verandering is intussen ook in Duitsland en Zweden ingezet.

De eerste borden met naar omhoog wijzende pijlen in Vlaanderen zijn nu al te zien op het autowegenknooppunt Antwerpen-Zuid. "Het klopt dat we daar ook een proefproject draaien naar Nederlands model", aldus woordvoerster Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer. "Onze noorderburen hebben er zeer positieve ervaringen mee. Het voorsorteren verloopt minder bruusk, de chauffeurs maken geleidelijke rijbewegingen. Het verkeer verloopt vlotter en veiliger. En nog: de file neemt af. We kunnen alleen maar hopen dat we ook in Vlaanderen dezelfde positieve vaststellingen zullen doen. Als dat zo is, dan zullen ook hier mogelijk alle borden veranderd worden."