Direct naar artikelinhoud

Arco schreef zelf Koninklijke Besluiten

Arco, de financiële holding van het ACW, werkte na het Dexiadebacle de hele waarborgregeling voor haar coöperanten zelf uit, schreef vervolgens de Koninklijke Besluiten daarvoor en verstuurde die naar het kabinet van toenmalig premier Yves Leterme (CD&V). Dat schreef de Arco-top zelf in een brief aan de top van vakbond ACV.

De val van Dexia betekende een enorme financiële klap voor de christelijke arbeidersbeweging. Daarnaast dreigden ook de ongeveer 800.000 coöperanten van Arco, de financiële poot van het ACW, al hun geld te verliezen. De regering sprong echter in de bres en werkte een waarborgregeling uit.

Uit vertrouwelijke brieven tussen de Arco-top en vakbond ACV die De Morgen kon inkijken, blijkt dat er bij de uitwerking van die regeling achter de schermen intens werd samengewerkt tussen Arco, ACV en bevriende CD&V-kabinetten. Arco liet de vakbond letterlijk weten dat ze de Koninklijke Besluiten op maat schreef.

De documenten illustreren hoe groot de paniek was binnen de arbeidersbeweging en waarom de waarborgregeling er absoluut moest komen. "Als onze particuliere vennoten hun spaargeld verliezen, zal dit onvermijdelijk ook hun vertrouwen in de beweging in al haar geledingen aantasten", klonk het.

Op 6 september 2011 stuurden toenmalig vakbondsvoorzitter Luc Cortebeeck en nationaal ACV-secretaris Paul Scheins een brief naar de Arco-top. Daarin werd gevraagd of de vzw Quadragesimo Anno, die voor tientallen miljoenen euro stakersgelden in de Arco-vennootschappen had zitten, ook onder de waarborgregeling zou kunnen vallen.

Francine Swiggers en Marc Tinant, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van Arco, stelden de top van de vakbond op 14 september 2011 gerust. "We begrijpen de bekommernissen van het ACV", klonk het. Vervolgens werd onomwonden toegegeven dat zij de pen vasthielden bij het uitwerken van de garantieregeling: "De teksten welke wij op 2 september 2011 opstuurden aan premier Leterme, het ontwerp van KB, werden uiteraard opgesteld met inachtname van al de beperkingen die indertijd door de raden van bestuur en ook door uw organisatie werden meegedeeld en komen zoals wij hierboven aantoonden overeen met de vraag in uw voormelde brief."

Ex-premier Leterme laat weten dat hij niet deelgenomen heeft aan het beslissingsproces aangezien hij als aandeelhouder betrokken partij was. "Toenmalig minister van Financiën Didier Reynders heeft het dossier voorbereid en de ministerraad hierover voorgezeten." Of zijn kabinet tussenbeide is gekomen, weet Leterme niet. "Dat kan best", klinkt het.

Huidig ACV-voorzitter Marc Leemans erkent dat zijn vakbond in september 2011 gepolst heeft of zijn vzw's ook onder de waarborgregeling zouden kunnen vallen. "Maar in oktober hebben we beslist dat we voorrang wilden geven aan de kleine aandeelhouders." Hij benadrukt dat het ACV nooit geld uit de betrokken verenigingen en vennootschappen heeft gehaald. "We hebben alles verloren en we hebben uitdrukkelijk voor die piste gekozen omdat het volgens ons de enige mogelijke consequente houding was."

Arco-topvrouw Swiggers was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.