Direct naar artikelinhoud

Special One tegenover 'goede vriend' Sir Alex

Hij maakt ruzie met zowat de hele voetbalwereld, maar voor Sir Alex Ferguson (71) maakt José Mourinho (50) graag een uitzondering. De coach van Real Madrid bewondert die van Manchester United. Vanavond staan ze tegenover elkaar in de Champions League.

9 maart 2004: FC Porto heeft net Manchester United uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League. Terwijl de bezoekende kleedkamer, inclusief José Mourinho - de rijzende ster onder de trainers na winst van de UEFA Cup het seizoen daarvoor - collectief uit de bol gaat, wordt er op de deur geklopt. Er valt een ijzige stilte als het Ferguson zelf is die in de deuropening blijkt te staan.

Sir Alex nodigt Mourinho meteen uit in zijn kantoor. "Kom, dan drinken we een glas wijn op jouw succes." Sinds die avond kan Alex Ferguson niets meer verkeerd doen voor 'The Special One'. Ook al werd Mourinho als wijnliefhebber en -kenner zwaar op de proef gesteld. "Telkens we op verplaatsing speelden bij Manchester United en Ferguson mij uitnodigde in zijn bureau, was de wijn niet te drinken", verklaarde de Portugees ooit. "Hij kent er niets van."

Goed mens

Voor de rest heeft Mourinho alleen maar respect voor zijn Schotse collega. "Er is maar één 'Boss' en dat is Ferguson. Hij is de baas van alle trainers, zo voel ik dat echt aan." Vorige dinsdag, aan de vooravond van de heenmatch, verklaarde de coach van Real: "Natuurlijk wil ik winnen en wil ook hij winnen. Maar ik denk dat de verliezer zich ook een beetje gelukkig zal voelen, vanwege onze vriendschap".

"Ik voel me door onze vriendschap een bevoorrecht mens, omdat hij zo'n belangrijke man is in het voetbal. Maar nog belangrijker, omdat hij ook een goed mens is. We hebben altijd een fantastische relatie gehad en daar ben ik trots op." Vanavond staan ze dus opnieuw tegenover elkaar op Old Trafford. En opnieuw zullen ze na afloop samen een glas wijn drinken in het bureau van Ferguson, ongeacht de uitkomst.

"Je moet een wedstrijd snel van je af kunnen zetten", zei Ferguson daar ooit over. "Nog de avond zelf bij een glas wijn. Anders wordt het een obsessie."

De appreciatie is wederzijds en dat heeft vooral te maken met het figuurlijk dikke vel van Ferguson, want hij is één van de weinige trainers die (meestal) aan de verleiding weerstonden om te reageren op de provocaties van Mourinho. Zelfs het feit dat die hem ooit een valsspeler noemde, deed Ferguson ogenschijnlijk weinig. "José speelt altijd spelletjes en is daar briljant in. Dat is het vervelende aan hem: je weet nooit wat hij van plan is."

Trainen bij City

Dat bleek gisteren al toen Mourinho ging trainen in het stadion van... Manchester City, de stads- en aartsrivaal van Fergusons United. Dat lijkt een uitdagend gebaar, maar dat is het niet, omdat Mourinho nooit eerder in zijn carrière aan de vooravond van een Europese match in het stadion van de tegenstander ging trainen.

Dat valt normaal niet zo op, omdat hij zijn troepen de dag voordien 's ochtends nog in eigen land onderhoudt, maar deze keer gooide een staking van de Spaanse vliegtuigmaatschappij Iberia roet in het eten. Daardoor diende Real een dag vroeger af te reizen en een andere oplossing te zoeken. Op zijn persconferentie voor de heenmatch verklaarde Mourinho overigens dat hij "na Real opnieuw naar Engeland trekt".

Toen een journalist vroeg of hij dan Ferguson zal opvolgen als die stopt bij United, antwoordde hij: "Ik denk het niet. We zullen ongeveer op hetzelfde moment stoppen als trainer: hij op zijn negentigste en ik op mijn zeventigste." Om maar te zeggen dat beide 'vrienden' samen nog heel wat flessen wijn kunnen kraken.

Terugwedstrijden 1/8ste finales

Man United - Real Madrid (1-1) 20h45 live op 2BE

Dortmund - Donetsk(2-2) 20h45

Juventus - Celtic(3-0) morgen

PSG - Valencia(2-1) morgen

Barcelona - AC Milan(0-2) 12/3

Schalke - Galatasaray(1-1) 12/3

Bayern - Arsenal (3-1) 13/3

Malaga - Porto (0-1) 13/3