Direct naar artikelinhoud

Franse minister Kouchner klaagt over ‘vernederingen’ door Sarkozy

Volgens Le Nouvel Observateur wou de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner onlangs ontslag nemen omdat hij de “vernederingen” uit de buurt van president Sarkozy beu was. Het blad kreeg daarover een door de minister geschreven brief in handen.

De brief, die van augustus dateert, duikt op terwijl in Frankrijk volop speculaties woeden over een nakende herschikking van de regering van premier Fillon. In het schrijven doet Kouchner, een voormalige socialist die als uitbreider in het centrumrechtse kabinet werd opgenomen, zijn beklag over wat hij “vernederingen” door de entourage van Sarkozy noemt. Kouchner vindt ook dat het staatshoofd zijn belofte uit 2007 niet gestand houdt, toen hij zei dat zijn regering voor links zou openstaan.

Het is niet toevallig dat de brief nu opduikt, aan de vooravond van een in juli al door Sarkozy aangekondigde herschikking van het kabinet. Een van de excellenties wier nakende ontslag inmiddels een publiek geheim is, is Kouchner. Kouchner voelde zich al langer door het Elysée gepasseerd, maar met name de gespierde taal die daar aan het adres van de Romaminderheid gehanteerd wordt, lijkt voor hem de spreekwoordelijke druppel. De stoelendans moet de president meer veerkracht geven in de peilingen en zo diens kansen voor een tweede mandaat verbeteren. Dat Sarkozy bereid is om daar ver in te gaan, mag blijken uit het hardnekkige gerucht dat zelfs premier François Fillon de laan zal worden uitgestuurd.