Direct naar artikelinhoud

Kardinaal Danneels verwerkt shock in alle stilte

Nadat hij dinsdag tien uur lang werd ondervraagd en in shock het gebouw van de Brusselse gerechtelijke politie verliet, probeerde kardinaal Godfried Danneels gisteren de gebeurtenissen in alle stilte op een rij te zetten.

Het Brusselse parket wilde geen inhoudelijk commentaar geven op het marathonverhoor van Danneels. De 77-jarige kardinaal werd tien uur lang als getuige ondervraagd over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken, en wat hij daar mogelijk nooit over vertelde. Zoals bekend meldden zich bij de commissie-Adriaenssens minstens vijftig slachtoffers die de naam van Danneels lieten vallen. De kardinaal zou geweten hebben van het misbruik, maar nooit iets hebben ondernomen.

De gewezen aartsbisschop bleef echter bij zijn standpunt: dat hij er niet van op de hoogte was. “Danneels heeft gedaan wat hij destijds moest doen”, zegt zijn advocaat Fernand Keuleneer. “Er is helemaal geen sprake van schuldig verzuim of het achterhouden van informatie.”

Volgens Keuleneer heeft zijn cliënt “loyaal” op alle vragen geantwoord. Parketwoordvoerder Jos Colpin wilde alleen bevestigen dat de kardinaal na zijn verhoor niet in verdenking werd gesteld. “Dat kan in een later stadium van het onderzoek nog gebeuren, als de onderzoeksrechter dat nodig zou vinden.” Wat meteen impliceert dat een nieuwe ondervraging van Danneels niet onmogelijk is.

Het leek erop alsof Danneels gisteren de rust wilde laten terugkeren na een turbulente dag. “Het is nu aan het gerecht om verder over dit dossier te communiceren”, klonk het bij Hans Geybels, de vroegere woordvoerder van de op rust gestelde kardinaal.

Naar verluidt verliep het slopende verhoor op het scherp van de snee. Zo werd Danneels geconfronteerd met Peter Adriaenssens, ex-voorzitter van de commissie die zich bezighield met het verzamelen van getuigenissen over seksueel misbruik in de kerk. Adriaenssens herhaalde onder meer dat hij Danneels op de hoogte stelde van de feiten die leidden tot het ontslag van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe.

Danneels kreeg ook de vroegere voorzitter van de commissie, Godelieve Halsberghe, tegenover zich. Zij zei dat ze van Danneels zelf tijdens een bezoek aan de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen te horen kreeg dat daar gevoelige dossiers lagen. Halsberghe verwees ook naar 2000, toen priester Rik Devillé met slachtoffers bij Danneels op bezoek ging. De oud-commissievoorzitster houdt vol dat de kerk bepaalde dossiers voor de commissie heeft afgeschermd.

Maar Danneels wankelde niet. Tenminste, niet in zijn beweringen. Fysiek ging de ondervraging hem heel wat minder goed af. Zo moest een wetsdokter worden opgeroepen om de kardinaal te onderzoeken. Naar verluidt had Danneels, die medicatie neemt tegen suikerziekte en hartklachten, de hele dag geweigerd te eten en had hij alleen maar gedronken.

Het enige wat het parket daarover kwijt wilde, was een verwijzing naar de ouderdom van de kardinaal. “De bedoeling van het bezoek van de wetsgeneesheer was om na te gaan of de gezondheid van de kardinaal niet te veel leed onder het verhoor”, aldus Jos Colpin. “We mogen niet vergeten dat de kardinaal een zekere leeftijd heeft.”

Een dag na de huiszoekingen van 24 juni heette het nog dat de kardinaal de inval op het aartsbisdom en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen “op zijn eigen manier” verwerkte. “De kardinaal is ook maar een mens”, zei Hans Geybels toen. “Maar wat hij gisteren moest incasseren, is een brandmerk op zijn verdere leven. De kardinaal had zich zijn pensioen heel anders voorgesteld.” (SS)