Direct naar artikelinhoud

Bisschoppen voeren druk op speurders verder op

De bisschoppen zetten de speurders in het dossier rond seksueel misbruik binnen de kerk verder onder druk. ‘Als zou blijken dat het beroepsgeheim is geschonden, wordt samenwerken heel moeilijk', zo zinspeelde de advocaat van kardinaal Danneels op een mogelijke wrakingsprocedure.

Advocaat Danneels zet in op schending beroepsgeheim, politie zoekt naar intern lek

Dinsdag raakte bekend dat tijdens de huiszoeking in het bisschoppelijk paleis in Mechelen stukken zijn aangetroffen uit het dossier-Dutroux. De aanwezigheid van die stukken in de archieven van het aartsbisdom is op zich een banaal gegeven, maar het feit dat Het Laatste Nieuws ermee kon uitpakken, is volgens Fernand Keuleneer, de advocaat van kardinaal Godfried Danneels, erg verontrustend. “De Belgische bisschoppen wensen een correcte samenwerking met het gerecht”, zei Keuleneer gisteren op een persbriefing. “Als zou blijken dat bij het onderzoek betrokken mensen hun beroeps- of onderzoeksgeheim hebben geschonden, dan wordt samenwerken heel moeilijk.”

Ook gisteren lekten via enkele media opnieuw details uit over het verloop van het onderzoek, meer bepaald over de tien uur durende ondervraging van kardinaal Danneels, en hoe die zich tijdens een confrontatie met de ex-voorzitters van de commissie rond seksueel misbruik in de kerk meer dan eens zou hebben verscholen achter zijn gebrekkige geheugen. “En dan is er ook nog het via de media bekendraken van de dag en het uur van het verhoor van monseigneur Danneels”, aldus Keuleneer.

Binnen de Brusselse federale politie werd dinsdag al spontaan een onderzoek geopend naar de herkomst van het lek. Er werd een proces-verbaal opgesteld voor de Brusselse procureur Bruno Bulthé, die nu wellicht een beroep zal doen op het Comité P of de Algemene Inspectie om op zoek te gaan naar de loslippige speurder(s).

Intern werd een chronologische inventaris opgesteld van de rechercheurs en de tijdstippen waarop zij op de hoogte konden zijn van het verloop van het verhoor van kardinaal Danneels. “Ook wij vinden dit echt niet kunnen”, zo was gisteravond in speurderskringen te horen. “Degene die van bij ons zaken deed lekken, moet hebben geweten dat hij daarmee het onderzoek in het gedrang bracht.”

De Privacycommissie uit eveneens haar bezorgdheid over de lekken en stelt niet te zullen aarzelen een rechtszaak te starten. “Het geheim van het onderzoek moet bewaard blijven, zeker wanneer het gaat om zedenzaken en minderjarigen.” Als de commissie ernstige aanwijzingen in handen krijgt omtrent het lek, volgt mogelijk een strafrechtelijke of burgerlijke procedure.

Advocaat Keuleneer heeft een boze brief gestuurd “naar Justitie” met de vraag om opheldering over de lekken. Desgevraagd weigerde de advocaat te verduidelijken of hij met ‘Justitie’ doelde op onderzoeksrechter Wim De Troy, procureur Bruno Bulthé, procureur-generaal Marc de le Court of enige andere instantie binnen Justitie: “Ik heb de brief gestuurd aan hen die bevoegd zijn om antwoorden te geven.”