Direct naar artikelinhoud

Di Rupo loopt over van vertrouwen

Wat een verschil een jaar kan maken. Premier Elio Di Rupo (PS) legde zijn beleidsverklaring zonder hapering af. Een opdracht die hij twaalf maanden geleden nog met dichtgeknepen billen doorkwam. 'Het vertrouwen is terug.'

Er stond gisterenmiddag een spreekwoordelijke olifant in de Kamer bij de jaarlijkse beleidsverklaring van de premier. Nooit gingen er in ons land meer bedrijven failliet. Toch wijdde de premier er in zijn beleidsverklaring van ruim vijftien pagina's slechts een handvol zinnen aan.

"In de maand september werd het trieste record bereikt van het hoogste aantal faillissementen. En het aantal mensen dat zijn job verliest, blijft te hoog. Want zelfs al is onze situatie beter dan die van de andere Europese landen, elke job die verloren gaat is er één te veel."

Ondanks de golf faillissementen die ons land overspoelt, was het niet allemaal kommer en kwel. Di Rupo kon zelfs zonder blozen uitpakken met "het Belgische recept dat zijn vruchten afwerpt". Dat is te danken aan "de eerste tekenen van heropleving van onze economie". En nog: "De federale regering was met haar relancestrategie één van de voorlopers binnen de Europese Unie. Vandaag kijken vele Europese burgers met interesse naar ons land."

Vorig jaar was de aanpak nog (totaal) anders. In zijn beleidsverklaring deed Di Rupo de parlementsleden slikken met een lijst van ondernemingen die in moeilijke papieren zaten. Tergend traag somde hij toen een twintigtal bedrijven op. Zij moesten de deuren sluiten of zwaar snoeien in hun personeel. Van Ford Genk tot Caterpillar. Een boodschap waar niemand vrolijk van werd.

Dat viel te merken in de wandelgangen. Open Vld-kopvrouw Gwendolyn Rutten (Open Vld) had toen alle moeite van de wereld om zich achter het beleid van de regering te scharen. Gisterenmiddag kon de beleidsverklaring achteraf op unanieme goedkeuring rekenen. Vanop de meerderheidsbanken kwam deze keer geen beleefdheidsgeklap, maar een stevig applaus aanrollen.

De premier gaf zelf de verklaring voor de ommekeer, waarom hij uit het defensief is gekomen. "Het vertrouwen is teruggekeerd. Met dit herwonnen vertrouwen gaat België weer vooruit."

In de speech deelde hij ook een paar prikken uit. Aan N-VA, dat volgens hem kiest voor bekritiseren, niet voor ageren. En aan Didier Bellens, de topman van Belgacom die in opspraak kwam door vastgoeddeals. "Sommigen lijken het niet te begrijpen: de overheidsmanagers hebben ook een verantwoordelijkheid tegenover de staat en tegenover de burgers", klonk het.

Poppoll

Waar achteraf ook niemand opmerkingen over had: het Nederlands van de premier. Een jaar geleden speechte Di Rupo stuntelig, droog en een beetje bang in het Nederlands. Gisteren viel van die gebrekkige taalvaardigheid nog weinig te merken. Ja, hier en daar dook een rare klank op. Maar het geheel was meer dan behoorlijk. Daar was vriend en vijand het over eens.

Dat Di Rupo het Nederlands onder de knie krijgt, is meer dan een retorisch voordeel. "Hij wordt stilaan de premier van alle Belgen", reageerde een Franstalige minister. "Dat maakt het voor onze Vlaamse coalitiepartners makkelijker om deze regering te verkopen aan de Vlamingen. Di Rupo is geen vreemd mannetje meer van onder de taalgrens."

De recentste peiling afgelopen weekend gaf al een aanwijzing. Het vertrouwen in deze federale regering is hoger dan ooit. In de poppoll staat Di Rupo intussen op een zevende plaats. Hij ligt daarmee bijvoorbeeld een eind voor op Vlaams vicepremier Pieter De Crem (CD&V).

De eerste minister bleef bescheiden in wat zijn regering tijdens de laatste maanden van deze legislatuur nog wil realiseren. Een belangrijk dossier dat overblijft, zeker voor de PS, is de splitsing van banken.

Di Rupo hamerde er gisterenmiddag op: "De fouten van de bankencrisis zijn de belangrijkste oorzaken van de economische crisis. (...) We moeten onze burgers, die niet willen dat er met hun spaargeld wordt gespeculeerd, beschermen. Daarom is de splitsing van zaken- en spaarbanken essentieel. In overeenstemming met het regeerakkoord zal de minister van Financiën hierover binnenkort voorstellen formuleren."

Doortastend

Vraag is wat te verstaan valt onder 'binnenkort'. Een jaar geleden stond bijna dezelfde zin in de beleidsverklaring. Zelfs nog straffer: "Het dossier is een prioriteit voor de regering. De minister van Financiën et ikzelf zullen er persoonlijk op toezien!".

Hetzelfde verhaal met de andere grote belofte in de speech: een grondige fiscale hervorming. De premier zei dat ons systeem een facelift verdient. Iets wat hij in 2012 eveneens benadrukte. Iedereen in de Wetstraat is het intussen al jaren eens dat de lasten op arbeid te hoog zijn. Maar de kans dat er de komende maanden nog doortastende ingrepen komen, is klein.