Direct naar artikelinhoud

Reacties:

Waardering, respect, vriendschap over de partijgrenzen heen. Die woorden waren gisteren te lezen in zowat alle reacties op het overlijden van André Denys. En wat misschien nog uitzonderlijker is: ze klonken nog oprecht ook.

'Vriend en compagnon de route'

"Met André verlies ik een vriend en een compagnon de route", zo liet oud-partijvoorzitter Guy Verhofstadtgisterochtend weten. "We werden in de Kamer verkozen in hetzelfde jaar en bouwden samen de PVV om tot de VLD." Verhofstadt noemde Denys verder "een gelijkgestemde. Hij was de enige van wie ik het kon aanvaarden te verliezen bij het wielrennen, onze gezamenlijke passie. Hij was een vechter."

'Met veel moed gestreden'

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) noemde de wederzijdse genegenheid "het beste bewijs dat vriendschap ook in de politiek bestaat, over partijgrenzen heen"."In de laatste jaren heeft hij met veel moed, kracht en waardigheid tegen zijn ziekte gestreden. Hij zal erg gemist worden en ik bied zijn familie mijn diepste medeleven aan."

'Een echte debater'

"André Denys was één van de beste parlementsleden die het Vlaams Parlement de afgelopen 25 jaar heeft gekend, een voorbeeld voor velen", zo zei gisteren Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V). "We hebben twintig jaar samen in het parlement gezeten. André was een gedreven oppositieleider, een generalist die naar de essentie van het debat kon gaan. (...) André heeft er mee voor gezorgd dat er in het parlement een echte debatcultuur ontstond. Hij is een voorbeeld voor velen."

'Laatste col werd hem te veel'

"Vlaanderen neemt afscheid van een groot en warm man, een gedreven liberaal politicus. André was een inspirerend gouverneur en genoot respect over de partijgrenzen heen", zei Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten gisteren. "De flandrien is niet meer, die laatste col werd hem te veel."