Direct naar artikelinhoud

Seoel zegt Noord-Korea wacht aan

Terwijl Noord-Korea volop de oorlogstrom roert, gaan Zuid-Korea en de VS door met hun jaarlijkse gemeenschappelijke legermanoeuvres. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye belooft 'een krachtig antwoord' op mogelijke agressie van het noorden.

Naar aanleiding van hun traditionele gemeenschappelijke manoeuvres, en om Zuid-Korea hun steun te betuigen, stuurden de Verenigde Staten gisteren een reeks F-22 Raptor-gevechtstoestellen naar de zuidelijke helft van het Koreaanse schiereiland. Even eerder waren de vliegtuigen opgestegen vanaf de VS-basis Okinawa, in Japan. Vorige week vlogen volgens het Pentagon ook Amerikaanse B52's en B2's over Zuid-Korea, tevens in het kader van oefenvluchten.

De boosheid van Pyongyang was begin maart al gewekt toen de Verenigde Naties hun sancties verscherpten in een reactie op een nieuwe Noord-Koreaanse atoomtest. Zaterdag had Geweldige Leider en Briljante Kameraad Kim Jong-un aan de jongste oefenvluchten genoeg om de 'staat van oorlog' af te kondigen. De dertigjarige alleenheerser en zoon van wijlen Kim Jong-il dreigt met preventieve nucleaire aanvallen tegen de Amerikaanse eilandgebieden Guam en Hawaï, in de Stille Oceaan.

Dreigementen

Maar het Amerikaans commando op de luchtmachtbasis van Osan in Zuid-Korea heeft Kim gewaarschuwd: "Pyongyang zal niets bereiken met dreigementen en provocaties", aldus een communiqué. "Die zullen het regime alleen maar verder isoleren en de internationale inspanningen ondergraven om vrede en stabiliteit te scheppen."

In een redevoering voor de legerleiding sprak ook de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye klare taal: "Als er ook maar enige provocatie komt tegen Zuid-Korea en zijn volk, dan zal ons antwoord krachtig zijn."

Deze week, zo kondigde de regering in Seoel aan, reist minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se naar Washington voor een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Her en der klinken oproepen opdat Kim Jong-un "ophoudt om met vuur te spelen".

En toch. Echt ongerust maken de Zuid-Koreanen zich voorlopig niet. In Seoel is het druk als vanouds en gingen burgers door met hun normale activiteiten. Velen putten moed uit de vaststelling dat de inter-Koreaanse handelszone van Kaesong, op het grondgebied van Noord-Korea, de voorbije dagen gewoon open bleef.

Beetje nerveus

Kaesong, waar Pyongyang jaarlijks anderhalf miljard euro inkomsten aan onttrekt, geldt als de betrouwbaarste barometer voor de betrekkingen tussen noord en zuid. Pas als de fabrieken daar dichtgaan, overschrijden de dreigementen het niveau van de retoriek, aldus analisten.

Kaesong, 10 kilometer van de Zuid-Koreaanse grens, werd in 2004 geïnaugureerd bij wijze van wederzijds gebaar van goodwill en bereidheid tot economische samenwerking. Binnen het complex bieden Zuid-Koreaanse kmo's werk aan 50.000 Noord-Koreanen. Die vervaardigen kleding, schoenen, uurwerken, huishoudtoestellen.

Dankzij Kaesong kon Pyongyang zijn economische afhankelijkheid van grote buur de Chinese Volksrepubliek enigszins terugdringen.

In de enclave zijn ook enkele Zuid-Koreanen aan de slag. Aan persagentschappen zeiden enkele betrokkenen dat ze de grens dagelijks blijven oversteken, maar toch wel "een beetje nerveus" zijn.