Direct naar artikelinhoud

Uruguay, het eerste land dat wiet volledig legaliseert

Apotheken in Uruguay gaan wiet verkopen. De regering hoopt hiermee drugsgeweld in te dammen en de volksgezondheid te beschermen. Uruguay is het eerste land ter wereld dat wiet volledig legaliseert.

Na een langdurig en verhit debat stemde het parlement woensdagnacht in met het voorstel van de linkse president José Mujica. Het plan ging met de hakken over de sloot: 50 van de 99 parlementsleden stemden voor. In de senaat, dat zich nog over de wet moet buigen, hebben de voorstanders een ruime meerderheid en zal het voorstel vrijwel zeker worden goedgekeurd.

De regering gaat zelf de wiet produceren en verwacht met een plantage van 10 tot 20 hectares aan de vraag te kunnen voldoen. De blowers moeten zich registreren om de drugs te kunnen kopen. Iedere volwassene mag maximaal 40 gram wiet per maand aanschaffen, alleen verkrijgbaar in door de regering aangewezen apotheken. Om drugstoerisme te voorkomen, kunnen alleen inwoners van Uruguay zich registreren.

Een andere optie is zelf wiet kweken. Uruguayanen mogen voortaan zes planten in huis hebben, met een maximale oogst van 480 gram per jaar. Of ze kunnen een club oprichten, waarin tot 45 personen samen maximaal 99 planten kweken. De softdrugs zullen ook op doktersvoorschrift voorhanden zijn.

Een speciale regeringsinstantie gaat toezien op naleving van de wet. Wie illegaal verkoopt, zonder licentie verbouwt, of meer dan de toegestane hoeveelheid kweekt, kan 10 jaar celstraf krijgen. Tegelijkertijd begint de regering een campagne om de bevolking te wijzen op de gezondheidsrisico's van blowen.

De regering hoopt met de maatregel drugsgerelateerd geweld in te dammen. "Het verbieden van bepaalde drugs veroorzaakt grotere problemen dan de drugs zelf", zei minister van Defensie Eleuterio Fernandez. In Uruguay is drugsgerelateerd geweld minder extreem dan in andere Zuid-Amerikaanse landen, maar volgens de minister zijn drugsgerelateerde moorden erg toegenomen.

"Ik ben banger voor de drugshandel dan voor de drugs", zei ook president Mujica in een interview met de BBC. Hij vindt het noodzakelijk een alternatief te zoeken voor het repressieve drugsbeleid, want "we zijn de oorlog tegen drugs overal aan het verliezen". De president pleit ervoor drugsgebruikers niet als criminelen, maar als patiënten te beschouwen. "Ik geef steeds meer geld uit aan politie en gevangenissen, waardoor ik geen geld heb om de zieken te behandelen", aldus Mujica.

Drugstoeristen

De rechtse oppositie is tegen de wet. "Uruguay zal een toeristische bestemming worden om te blowen, net zoals Nederland dat is in Europa", aldus parlementariër Germán Cardoso. Een meerderheid van de Uruguayanen is ook tegen de wet.

Mujica (78) is sinds 2010 president van Uruguay en het land maakt onder zijn leiding faam als het liberaalste land van Latijns-Amerika. In oktober vorig jaar is abortus gelegaliseerd en in april stemde het parlement in met het homohuwelijk. "Het is een experiment", zei de oud-guerrillastrijder over de nieuwe wietwet. "We moeten afwachten waar het toe leidt."