Direct naar artikelinhoud

Snowden: 'Asiel is zege voor rechtsstaat'

De beslissing van Rusland om klokkenluider Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen, is een zege voor de rechtsstaat. Dat schrijft de oud-CIA- en NSA-medewerker in een verklaring vrijgegeven door WikiLeaks.

"In de afgelopen acht weken hebben we gezien dat de Obama-regering geen respect toont voor het internationale of het nationale recht, maar uiteindelijk zal het recht zegevieren. Ik dank de Russische Federatie voor het verlenen van asiel aan mij", verklaarde Snowden.

Zijn vader, Lonnie Snowden, zei op de Russische staatstelevisie: "Ik ben Rusland en president Vladimir Poetin hier zo dankbaar voor."

De Amerikaanse regering is buitengewoon teleurgesteld in het Russische besluit. Dat ondermijnt de jarenlange samenwerking tussen beide landen bij het handhaven van wetten, liet de woordvoerder van het Witte Huis weten. President Obama overweegt de reis die hij dit najaar naar Moskou zou maken uit te stellen.

Snowden kreeg vandaag de officiële papieren zodat hij de transitruimte van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo kon verlaten. Hij heeft een verblijfsvergunning voor een jaar gekregen. Het gaat om het tijdelijke asiel dat Snowden op 16 juli had aangevraagd.

Rusland liet niets los over de plaats van bestemming van Snowden. Volgens de advocaat blijft hij in Rusland en zal hij niet naar Latijns-Amerika vliegen. Venezuela, Bolivia en Ecuador hebben hem asiel aangeboden als hij daarom zou vragen. Snowden bevindt zich op wat de advocaat een veilige plek noemde, die geheim zal blijven.

Snowden onthulde het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was op 23 juni op doorreis van Hong Kong naar Ecuador toen hij in Moskou bij een tussenlanding strandde. Washington trok zijn paspoort in en klaagde hem aan wegens diefstal en verraad.