Direct naar artikelinhoud

Bomen groeien niet meer tot in de hemel voor Apple

Teleurstellende cijfers over de verkoop van de iPhone zorgen voor een massale verkoopgolf in het Apple-aandeel. Tim Cook moet op zoek naar een nieuwe strategie voor zijn smartphones.

Het moest er een keer van komen. Na een lange periode van onwezenlijk hoge groei van omzet en winst, zijn de superjaren van Apple voorbij. De omzet kwam met 54,5 miljard dollar (zo'n 40,7 miljard euro) over het eerste kwartaal van het boekjaar 2013 onder de verwachtingen uit, al is er nog steeds een groei van 19 procent. De winst steeg minder dan 1 procent tot 13,07 miljard dollar (9,8 miljard euro).

Het blijven fantastische cijfers. "Geen enkel technologiebedrijf heeft ooit dergelijke cijfers gepresteerd", zei CEO Tim Cook. Maar van Apple, het hoogst aangeschreven technologiebedrijf met zeer hoge marges, wordt meer verwacht.

Vooral de verkoop van de nieuwste iPhone 5 ontgoochelt. De iPhone is het belangrijkste product van Apple. De smartphone is op zijn eentje goed voor meer dan de helft van de omzet van Apple en het gros van de operationele winst. Analisten hoopten dat er minstens 50 miljoen over de toonbank zouden gaan. Het waren er slechts 47,8 miljoen. Dat aantal is nog steeds verbluffend hoog. Toch zijn sectorkenners ongerust. Er is de forse concurrentie van Samsung, dat in de lente met een nieuw vlaggenschip komt. En er is de ongerustheid dat iPhone 5 nu reeds tegenvalt, amper vier maanden na de lancering. "We maken ons zorgen over hoe snel de verkoop van producten zakt na hun lancering", zegt een fondsbeheerder aan Bloomberg. Dat Apple ook lagere vooruitzichten bekendmaakt is enkel koren op de molen van de criticasters.

Kannibalisme

Sinds de piek van 705,07 dollar (527,08 euro) eind september ging er 35 procent van de waarde in rook op. De voorbije weken gonsde het al van negatieve geruchten. Zo zou Apple zijn orders voor onderdelen voor de iPhone5 al hebben teruggeschroefd. Cook ontkende die geruchten niet maar zei enkel "zelfs al is een bepaald cijfer juist, het is onmogelijk om de impact voor de hele business te becijferen. Onze productieketen is erg complex".

Ook de Mac-computers zorgden voor een negatieve verrassing. Terwijl de volledige pc-markt al jaren in slechte doen is - mede door de komst van de iPad en andere tabletcomputers, presteerden de Macs altijd beter. Dat is gedaan. Het voorbije kwartaal daalde de verkoop van Macs met liefst 21,2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Tijdens de conference call haastte Cook zich om te zeggen dat er voorraadproblemen waren en vooral de iMac het liet afweten. Maar de grote baas gaf niet de indruk dat er snel een rebound in de verkoopscijfers zou komen. De conclusie is dat Apple met zijn iPad niet enkel Dell, HP en Lenovo pijn doet maar ook zijn eigen Mac-reeks. Apple is daar niet bevreesd voor. "Ik zie kannibalisering als een grote opportuniteit voor ons", echode Cook wijlen Steve Jobs. Zolang de verkoop van iPads voldoende groot is, is dit geen groot probleem.

Komisch vooruitzicht

Voor alle duidelijkheid: zelfs met een zware koersval is dit geen Apple-crash. Het aandeel was in het afgelopen jaar (zie grafiek) zo hard gestegen dat er flink wat lucht in de beurskoers zat. Die is nu verdwenen maar Apple is nog steeds het meest waardevolle bedrijf ter wereld. En financieel directeur Peter Oppenheimer zei duidelijk dat Apple niet langer komisch lage vooruitzichten de wereld instuurt. Bovendien was het eerste kwartaal van 2012 bijzonder goed.

Hoe moet het nu verder met Apple? Cook zegt wel dat de pijplijn "boordevol fantastisch spul" zit, details krijgen we niet te horen. Ook niet over Apple TV.