Direct naar artikelinhoud

Stakingen bij Carrefour

Zeker 26 vestigingen blijven gesloten uit onvrede met het nieuwe besparingsplan

De teller van het aantal gesloten Carrefour-winkels stond gisteren rond de middag op zeventien, liet de warenhuisketen zelf weten. Bij tien hypermarkten en zeven supermarkten moesten klanten met lege handen huiswaarts keren. ’s Ochtends waren al elf winkels gesloten, zes super- of hypermarkten gingen pas na de middag toe. Alle stakende personeelsleden, met uitzondering van het personeel van Carrefour Waterloo, werken in een van de op te doeken winkels. De staking volgt op de ondernemingsraad van donderdag, waarbij de directie bekendmaakte dat 7 van de 21 bedreigde winkels toch kunnen openblijven als de vakbonden instemmen met een zuinig sociaal plan. Ook bij de winkels die misschien toch openblijven, zoals de Groene Vallei in Gent en Brugge Scheepsdaele, gingen de deuren vanaf 13 uur toe.

“Het zijn spontane stakingen”, zegt vakbondsman Jan De Weghe van BBTK. “Geen van de vakbonden roept op tot een algemene staking. Maar we steunen alle lokale initiatieven.” Een algemene staking ligt immers moeilijk. “Een aantal personeelsleden heeft donderdag te horen gekregen dat ze toch aan de slag kunnen blijven”, zegt Chris Van Droogenbroeck van LBC. “En daarbij is het paasweekend erg druk. We willen de steun van onze klanten niet kwijtraken.” De bedrijfsomzet bij Carrefour België is sinds de aankondiging van de besparingen overigens met 15 procent gedaald.

De vakbonden roepen het personeel vooral op om solidair te blijven. “Lavinay voert met zijn alternatief plan een ‘verdeel en heers’-strategie”, meent Jan Suys van het ACLVB. “Maar met de stakingen toont het personeel dat het desondanks als één man achter ons staat. Hun solidariteit zal een belangrijke kracht zijn aan de onderhandelingstafel.”

Vandaag blijven al zeker 26 van de 117 Carrefourwinkels gesloten en zal de situatie in andere winkels “ernstig verstoord” zijn. In Vlaanderen houden al zeker elf winkels de deuren toe. De vijf hypermarkten in Middelkerke, Zwijnaarde, Kuurne, Mechelen Noord en Drogenbos blijven dicht, alsook de supermarkten Gent Groene Vallei, Oostende Petit Paris, Kortrijk Walle, Maaseik, Brugge Scheepsdaele en Maas-mechelen. Of er ook de komende dagen wordt gestaakt, is nog niet duidelijk. Het ziet ernaar uit dat de winkels aan de kust op Pasen en paasmaandag zoals voorzien open zullen zijn.

Carrefourwoordvoerder Lars Vervoort benadrukt dat de stakingsactie enkel betrekking heeft op de 117 winkels in eigen beheer. In de 508 winkels in franchise zou alles dus normaal moeten verlopen. (bse)