Direct naar artikelinhoud

Procureur in oog van de storm in zaak-Jonathan Jacob

De Antwerpse procureur- generaal Yves Liégeois heropent het onderzoek naar de dood van Jonathan Jacob. Dat is volgens Liégeois nodig omdat procureur des Konings Herman Dams cruciale informatie zou hebben achtergehouden.

In het dossier over Jonathan Jacob, de 26-jarige man die in een politiecel in Mortsel door agenten van het Antwerps Bijzondere Bijstandsteam (BBT) werd doodgeslagen, kwam de naam van procureur Herman Dams tot dusver niet voor. Ten onrechte, zo beweert nu zijn overste, Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois. Dams zou het afgelopen weekend toegegeven hebben dat hij op de dag van Jacobs dood, 6 januari 2010, wel degelijk over de kwestie was benaderd.

Het bewuste, en tot dusver door Dams verzwegen, contact vond volgens Liégeois plaats nog voor de dodelijke interventie van het BBT van de Antwerpse politie en, hieropvolgend, de kalmeringsspuit die aan het slachtoffer werd toegediend. Waarover en met wie Dams in de uren voor Jacobs dood gesproken heeft, wilde Liégeois gisteren niet kwijt. "Ik kan niet ingaan op de inhoud van de tussenkomst omdat die voorwerp uitmaakt van het gerechtelijk onderzoek."

Over de rol van Herman Dams werd met geen woord gerept in de Panorama-reportage die de zaak onlangs opnieuw onder de aandacht bracht. "Ik viel compleet uit de lucht", zegt reportagemaker Dirk Leestmans. "Dams werd nergens in het dossier genoemd."

Wel worden in de reportage verschillende getuigen opgevoerd die verklaren dat het bevel om Jonathan "plat te spuiten" van een van zijn medewerksters kwam, de parketmagistrate van dienst. Opmerkelijk genoeg benadrukte Liégeois gisteren meermaals dat die magistrate geen enkele schuld treft. Wel zijn er volgens hem "bepaalde dingen gebeurd achter de schermen, waar mijnheer Dams zelf bij betrokken is. Dus niet de substituut, maar wel de korpsoverste persoonlijk." Volgens Liégeois wegen die "dingen achter de schermen" zo zwaar dat een heropening van het dossier noodzakelijk is.

Over de precieze rol van het parket was er in dit dossier sowieso nog veel onduidelijkheid. Zo ontdekten de ouders van het slachtoffer in 2010 al dat een "relaas van de feiten" uit het dossier enkele maanden na de feiten vervangen was door een "proces-verbaal", waarin de verantwoordelijkheid voor de kalmerende spuit plots doorgeschoven was van het parket naar de arts. Een onderzoek naar valsheid in geschrifte werd, wegens gebrek aan bewijs, stopgezet, maar dat was ten onrechte, zo verklaarde onlangs toenmalig burgemeester van Mortsel Ingrid Pira (Groen). Pira: "Ik heb in mijn gespreksnotities nog altijd staan: de opdracht kwam van het parket."

Liégeois wilde gisteren niet bevestigen of procureur Dams zelf de opdracht heeft gegeven om Jonathan Jacob een kalmeringsmiddel toe te dienen. Dams heeft tot nu toe altijd verklaard dat er op zijn diensten geen fouten gemaakt zijn. "Als je vraagt of er echt fouten zijn gemaakt", zo zei hij laatst in Terzake, "dan moet ik negatief antwoorden."

Peter Callebaut, de advocaat van de ouders van Jonathan Jacob, sprak over een zwarte dag voor justitie. "Dat de procureur des Konings zelf bij dit dossier betrokken was, nee dat hadden we niet gedacht. Dit is om bang van te worden." Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) ziet voorlopig geen reden om Herman Dams te schorsen. "Iedereen is onschuldig tot zijn schuld bewezen is." >>4-5