Direct naar artikelinhoud

Tientallen meldingen van misbruik in medische zorg

De hulplijn Tele-Onthaal heeft na de onthullingen van psychiater Walter Vandereycken 55 meldingen binnengekregen over misbruik in de zorg. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil de tuchtprocedure bij de Orde van Geneesheren hervormen.

De dag nadat psychiater Walter Vandereycken bekende dat hij patiëntes seksueel heeft misbruikt, kreeg Tele-Onthaal opvallend veel telefoontjes binnen. Ook de ex-patiënten van Vandereycken laten van zich horen: het forum van de psychiatrische instelling Broeders Alexianen in Tienen, waar Vandereycken werkte, loopt vol met reacties.

Al gaat het daar niet om nieuwe meldingen, zoals wel het geval is bij Tele-Onthaal. "We hebben 55 oproepen gekregen van mensen die ofwel zelf misbruikt waren ofwel het verhaal van een naaste deden", zegt Kathleen Goovaerts van Tele-Onthaal. "Het was ontzettend druk. In het merendeel van de gevallen ging het om slachtoffers die voor het eerst over het misbruik vertelden. Wij informeren ze en bekijken samen wat de opties zijn. Niet iedereen wil een klacht indienen."

Wie dat wel doet, stuit op een geheimzinnige procedure bij de Orde van Geneesheren. Patiënten die een klacht indienen wegens seksueel misbruik komen tot op vandaag nooit te weten wat daarmee gebeurt.

"Er is ooit een klacht geweest bij de Orde waar ik niet van op de hoogte was", zegt Gust Rector, directeur van de Broeders Alexianen. "Zulke zaken blijven in de beslotenheid van de Orde. Dat moeten we ter discussie durven stellen. Een directeur hoort op de hoogte te zijn."

"Meer transparantie zou geen kwaad kunnen", erkent Kristof Vandamme, juridisch adviseur van de Vlaams-Brabantse tak van de Orde. "Klagers hebben vaak het gevoel in de kou te blijven staan. Sommigen denken dat we alles in de doofpot willen steken, dat alle artsen onder één hoedje spelen."

"Niet dat we van slechte wil zijn", gaat Vandamme verder. "De tuchtprocedure gaat terug op een KB uit 1967. Dat bepaalt dat alles achter gesloten deuren moet gebeuren. Dit om te vermijden dat ongegronde klachten het imago van artsen zouden bekladden."

Juridische experts betwisten dat en menen dat de Orde zich maar wat graag achter de wet verschuilt. "Het KB vermeldt inderdaad dat de bewuste arts en de Nationale Raad van het vonnis op de hoogte moeten worden gebracht", zegt Thierry Vansweevelt, professor medisch recht (UA). "Maar er staat nergens dat het verboden is de klager in te lichten. Nu strijden patiënten en beklaagden met ongelijke wapens: de arts weet wie de klager is, maar de klager zelf heeft er het raden naar of zijn zaak behandeld wordt. De oplossing is zeer eenvoudig. Laat de wetgever dat ene zinnetje toevoegen: de klager moét feedback krijgen."

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) schaart zich achter een hervorming van de Orde. "Het regeerakkoord voorziet onder meer in een wijziging van de tuchtprocedure."