Direct naar artikelinhoud

Grieken doen eurozone beven

François Hollande legt vandaag de eed af als Frans president en zal voor het eerst de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoeten. De Frans-Duitse top staat in het teken van de eurocrisis, die door de impasse in Griekenland en zijn dreigende exit uit de muntunie verder verdiept.

Nadat pogingen om een nieuwe Griekse regering te vormen gisterenavond opnieuw strandden wordt vandaag in Athene een ultieme poging gedaan om een zakenkabinet te vormen. De kans dat voor de deadline van donderdag een parlementaire meerderheid wordt gevonden is erg klein. Nieuwe verkiezingen in juni lijken onafwendbaar, met het risico dat dan een absolute meerderheid volgt voor partijen die de voorwaarden voor Europese noodleningen willen torpederen of heronderhandelen.

Als dat gebeurt wordt de Europese geldkraan dichtgedraaid, dreigden de zeventien ministers van Financiën van de eurozone gisteren opnieuw in Brussel, maar of dat dan tot een vertrek van Athene uit de eurozone moet leiden verdeelde de meningen. "Een Griekse exit lost niets op", zei Belgisch minister van Financiën Vanackere (CD&V), terwijl premier Di Rupo (PS) in vijf Europese kranten pleit om de Grieken "meer tijd" te geven.

Tijd die de financiële markten de eurozone vooralsnog niet gunnen: uit vrees voor een opdeling van de muntunie verloren de Europese beurzen (ook in Brussel) gisteren om en bij de 2 procent. De beurs van Athene sloot zelfs 4,5 procent lager, en haalt nog slechts het niveau van twintig jaar geleden.

Vooral Spanje betaalt het gelag. De rente steeg dramatisch. "Dit is erger dan Lehman", waarschuwde de Spaanse grootbank BBVA. "De links tussen Europese overheden en het Europese financieel systeem versterken nog spanningen op de Europese financiële markten. De financiële spanningen zijn - op veel vlakken - nu groter dan vlak na de ondergang van Lehman Brothers in oktober 2008.">> 3-4, 17