Direct naar artikelinhoud

Handel met voorkennis kost gewezen topman Dow Jones 8 miljoen dollar

NEW YORK l David Lee, de directievoorzitter van de Bank of East Asia en een voormalige bestuurder bij de Amerikaanse mediagroep Dow Jones, betaalt 8 miljoen dollar (5,4 miljoen euro) in een minnelijke schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Lee deed dat zonder schuld te erkennen. Dat meldt de Britse zakenkrant The Financial Times.

Lee werd verdacht van handel met voorkennis in aandelen van Dow Jones. Hij liet een bevriend echtpaar aandelen kopen, net voor de Australische mediagroep News Corp van Rupert Murdoch bijna 4 miljard euro had geboden voor het moederbedrijf van The Wall Street Journal. De koers van Dow Jones schoot daarop 60 procent hoger. Het echtpaar verdiende 8,2 miljoen dollar (5,5 miljoen euro) met de transactie.

Lee is een bekend zakenman in Hongkong. Als topman van een van de belangrijkste banken in de voormalige Britse kroonkolonie staat hij ook aan het hoofd van de Chinese Banking Association.

Daarnaast bekleedt hij bestuursmandaten bij PCCW, de grootste mobilofoniegroep van Hongkong, de krantengroep SCMP, en Hongkong & Shanghai Hotels. Hij is ook adviseur van Donald Tsang, de Chinese regeringsverantwoordelijke van Hongkong.

De minnelijke schikking van 8 miljoen dollar die David Lee aan de Amerikaanse beurswaakbond SEC dient te betalen, zal allerminst 's mans fortuin aantasten. Het vermogen van de Hongkongse zakenman wordt op 178 miljoen dollar (120 miljoen euro) geschat.