Direct naar artikelinhoud

Minister Muyters verdedigt Vlaamse watertoets

Volgens Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) houdt de regering bij de afbakening van nieuwe woongebieden voldoende rekening met waarschuwingen voor overstromingsgevaar.

De minister reageert daarmee op een kritische nota van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) waarover De Morgen gisteren berichtte en die vandaag in het Vlaams parlement wordt voorgesteld. Na analyse van de zogenaamde Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP) besloot de milieuorganisatie dat de Vlaamse overheid nieuwe bouwgronden blijft aansnijden in overstromingsgevoelige gebieden. Volgens de BBL houdt de regering bij het afbakenen van bijkomende woon- en bedrijvenzones immers onvoldoende rekening met de aanbevelingen uit het Milieu Effecten Rapport dat een RUP voorafgaat. Zo’n MER bevat onder meer de watertoets die nagaat wat de invloed van de nieuwe bebouwing is op de waterhuishouding in het gebied en of er bijkomende waterbeheersingswerken uitgevoerd dienen te worden. Die voorschriften worden op gewestelijk niveau echter amper omgezet in wettelijk bindende voorschriften, aldus de BBL. Daardoor schuift de regering haar verantwoordelijkheid systematisch door naar de lokale overheden. Het zijn namelijk de gemeenten die beslissen over het al dan niet afleveren van een bouwvergunning.

Volgens Muyters zijn de gemeentebesturen echter perfect in staat om zelf te beslissen. “Je moet de verantwoordelijkheid daar leggen waar ze het best genomen wordt, dichtbij de mensen”, zegt de minister. Is een bepaalde ingreep volgens het MER echter absoluut nodig, dan geeft de regering daar ook gevolg aan, maakt Muyters zich sterk.

Dat gebeurde onder meer in de zone Hoog-Latem in Sint-Martens-Latem bij Gent. “Op die plaats is het gevraagde werk uitgevoerd, waardoor het gebied bij de recente wateroverlast droog bleef”, aldus de woordvoerder van de minister.

Maar de regering durft volgens Muyters ook een stap verder te gaan. Zo werden de geplande verkavelingen in de Brugse wijk Klein Appelmoes volledig geschrapt na een negatieve watertoets. “Daarom zien we op dit moment geen redenen om de watertoets in zijn huidige vorm te herzien”, klinkt het.

Bij de BBL is men niet onder de indruk van de verdediging van de minister. “Of Hoog-Latem niet meer met overstromingen te kampen krijgt, moet nog blijken. Vergeet niet dat het in november in het Gentse veel minder geregend heeft dan in Vlaams-Brabant”, zegt beleidsmedewerker Erik Grietens.(TM)