Direct naar artikelinhoud

Politieke 'sursaut' bleef uit

Luckas Vander Taelen is opiniemaker. Hij woont in Vorst.

Ik had gehoopt dat er na de aanslagen volop gedebatteerd zou worden door de Brusselse politieke klasse, over wat er fout gelopen was, hoe het mogelijk is geweest dat jonge inwoners van onze stad zo snel geradicaliseerd waren, waarom men bepaalde wijken tot getto's had laten verworden, wat er fout zat met het onderwijs. En vooral : waarom er niet meer gelet was op de tekens aan de wand, die er al jaren op wezen dat er toch wel iets fout liep.

Toen Annalisa Gadaleta (Ecolo-Groen) het vorig jaar aandurfde om het over de minder leuke kanten van haar gemeente Molenbeek te hebben, werd ze meteen door de Franstalige linkse partijen als extreemrechts weggezet. Net zoals Frédéric Deborsu een aantal jaren eerder door burgemeester Moureaux was afgebrand, toen hij in een tv-reportage de toenemende radicalisering aanklaagde. Niets nieuws onder de Molenbeekse zon, helaas.

Natuurlijk zijn er aan de basis waardevolle initiatieven genomen, maar een politieke sursaut, zoals de Franstaligen dat graag noemen, bleef uit : politici die boven hun middelmatigheid uitstijgen, zichzelf in vraag stellen en vooruitkijken. Het is alsof ze hopen dat het vanzelf zal overgaan.

En alles is eigenlijk bij het oude gebleven: 19 burgemeesters kijken als eigenwijze baronnen elk een andere kant uit en een bekrompen electoralisme is hun enige politieke motivatie...