Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever onder vuur

De snelle persconferentie van Bart De Wever over het incident in Antwerpen komt de N-VA op kritiek te staan. Er lijkt sleet te zitten op de geroemde communicatiemachine van de partij.

"Door een persconferentie te organiseren, legde De Wever zélf de link met terrorisme", vindt Wouter Van Besien (Groen). "Hij heeft de veiligheid van de bevolking op het spel gezet." Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws spreekt van "een middenvinger naar de veiligheidsdiensten". Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke toonde gisterenavond in Terzake onbegrip voor De Wevers aanpak. "Die man werd de dag voordien al eens opgepakt. Toen was er geen onderzoek naar de potentiële terrorist die hij donderdag plots wel was", klonk het afgemeten. Het parket zelf was in elk geval not amused met de mededeling van De Wever, amper drie uur na het incident.

Een kleine reconstructie. Mohamed R. begint om 10.45 uur aan zijn rit over de Meir en wordt om 11.01 uur ingerekend. Rond het middaguur neemt het kabinet van de burgemeester contact op met het gerecht. Of ze iets mogen communiceren? Dat wordt hen afgeraden. Want wat als het tóch om een terrorist gaat en zijn handlangers gealarmeerd worden?

Om 13.48 uur stuurt het persagentschap Belga een 'alert-bericht' uit dat Antwerps burgemeester Bart De Wever de pers bij elkaar roept over een mogelijk vermeden aanslag in Antwerpen. Zo'n bericht doet meteen op alle redacties alarmbellen afgaan.

Het is de woordvoerder van De Wever, Johan Vermant, die op de persconferentie van de Ronde van Vlaanderen de Belga-journalist heeft ingelicht dat er een mededeling zat aan te komen. Het persagentschap bevestigt dat Vermant het op dat ogenblik letterlijk had over "een mogelijk vermeden aanslag". Zelf stelt Vermant dat er "op dat moment al breed werd gespeculeerd". Om 13.13 uur heeft hij al sms gehad van een andere journalist: "Wat is gaande in Antwerpen? Ik krijg onheilsberichten over een Londen-scenario." Als hij andere reporters opbelt dat er een persconferentie aankomt, vragen velen naar de link met terreur. Belga licht hij als laatste in. Hij had niet verwacht dat ze een 'alert' zouden sturen zonder zijn expliciete toestemming.

Geen halszaak

Omstreeks halfdrie begint de persconferentie. "We hebben slechts kort de bekende feiten weergegeven vanuit het bestuurlijke perspectief, met betrekking tot de openbare orde", zegt Vermant. "Dat is onze taak. De inhoud van de communicatie van de korpschef was door de politie afgestemd met het lokale en het federale parket." Maar daar blijft men erbij dat het beter was om pas te communiceren zodra er meer duidelijkheid was. "Al willen we er nu ook geen halszaak van maken."

Niettemin lijkt er toch wat te schorten aan de lang zo geroemde communicatiemachine van de N-VA. Ook al deze week tikte premier Charles Michel (MR) N-VA-staatssecretaris Theo Francken op de vingers nadat hij Artsen Zonder Grenzen mensensmokkel had aangewreven op Twitter. Vorige week was er dan weer Kamerlid Sarah Smeyers die elke dag iets anders leek te zeggen over haar voorstel voor een burgerschapsproef. Bovendien namen de meerderheidspartijen Vlaams kopstuk Liesbeth Homans onder vuur na haar kritiek op gelijkekansencentrum Unia. Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem had voordien al geopperd dat Homans bij die aanval verkeerde cijfers gebruikte. En midden februari was er het bochtenwerk van Kamervoorzitter Siegfried Bracke over zijn zitje bij Telenet.