Direct naar artikelinhoud

Eicellen invriezen geeft vooral gemoedsrust

Het invriezen van eicellen is voor veel vrouwen vooral een psychologische geruststelling. Dat blijkt uit een analyse van het UZ Brussel, waar sinds 2009 ongeveer 140 vrouwen langsgingen voor de ingreep. 'Had ik het niet gedaan, dan had ik me vandaag nog altijd miserabel gevoeld.'

Dokter Dominic Stoop van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZ Brussel helpt sinds 2009 vrouwen die hun kinderwens willen verzekeren. Zo'n 140 vrouwen gingen in die tijd bij hem langs om hun eicellen te laten invriezen. Een rondvraag bij die dames leert dat zo goed als niemand spijt heeft over die beslissing.

"Zowat 95 procent van de vrouwen zou het opnieuw doen", zegt Stoop. "Ze zijn blij dat ze die keuze hebben gemaakt. Meer zelfs, driekwart van de vrouwen wensten dat ze het eerder hadden gedaan. Te begrijpen, want hoe jonger iemand is, hoe succesvoller de oogst. Opvallend: heel veel vrouwen geloven dat ze die eitjes nooit nodig zullen hebben. De ingreep is voor velen vooral een psychologische geruststelling."

Carrièrebitchen

Ook de Nederlandse filmmaakster Marieke Schellart trok naar het UZ Brussel om haar eicellen te laten 'inbanken'. Ze maakte er de pakkende documentaire Ei voor later over. In die film is te zien hoe ze worstelt met haar kinderwens. Ze wil graag kinderen, maar het liefst in een liefdevolle relatie. En terwijl ze nog altijd geen partner heeft, tikt haar biologische klok lustig verder.

Schellart was toen 36, vandaag is ze 39. Nog steeds vrijgezel en kinderloos. "Maar een pak gelukkiger dan voor de film", vertelt ze. "Niet alleen het invriezen van die eicellen bracht rust, ook het feit dat ik de confrontatie ben aangegaan. Ik ben mijn angsten onder ogen gekomen. Door open en eerlijk te zijn, ben ik een pak relaxter geworden. Alleen blijven zonder kinderen, dat is niet langer een doemscenario."

In 2009 moest Schellart nog noodgedwongen naar België voor de ingreep. "In Nederland mocht het toen nog niet. Bovendien was de publieke opinie er heel erg negatief over. Op fora ging het over een 'stelletje carrièrebitchen die maar beter geen kinderen konden krijgen'. Mijn film heeft daar best wel wat teweeg gebracht. Honderden positieve reacties heb ik gekregen, zowel van mannen als vrouwen." Sinds 2011 kan het invriezen van eicellen in Nederland wel.

Sowieso is Schellart een uitzondering. De meeste vrouwen die naar het UZ Brussel trekken, getuigen liever niet. "Ergens kan ik dat begrijpen", zegt dokter Stoop. "Meestal gaat het om vrouwen die nog op zoek zijn naar Mr. Right. Die willen toekomstige partners liever niet afschrikken met het bericht dat ze hun eicellen alvast in bewaring hebben gegeven."

Andere opties

Voor Schellart is het ondertussen onmogelijk geworden om het geheim te houden. "Wie mijn naam googelt, weet het meteen. Nu, zowel de ingreep als de film zijn heel erg belangrijk voor me geweest. Het is niet iets dat ik kan of wil verbergen. Al zal ik bij een eerste date proberen om mijn achternaam niet te vermelden (lacht)."

Of zij haar 32 bevroren eicellen ooit zal gebruiken? "Ik weet het niet. Ik merk wel dat ik steeds meer open sta voor andere opties. Vroeger wilde ik alleen maar kinderen met mijn geliefde. Nu zie ik hoe veel mensen een kind hebben en toch niet samen zijn. Ik ben er anders over gaan nadenken."

Voor Schellart waren het de harde cijfers die haar over de streep trokken. Na je 35ste gaat de kans op een vlotte zwangerschap razendsnel omlaag. Eén op de drie vrouwen van veertig is onvruchtbaar. "De ingreep heeft me vooral meer tijd gegeven. Ik zie het als een verlengde vruchtbaarheid. Had ik het niet gedaan, dan had ik me vandaag nog altijd miserabel gevoeld."

Liever jonger

Leeftijd is cruciaal, benadrukt ook Stoop. "Steeds meer mensen moeten fertiliteitsbehandelingen opstarten door die uitgestelde kinderwens. Hoe jonger je bent, hoe gemakkelijker je zwanger raakt. Dat is nu eenmaal zo. Als ik dan in de media lees hoe iemand verkondigt dat je ook na je veertigste nog perfect kinderen kunt krijgen, dan steiger ik. Ik snap niet waar die dat vandaag halen. Zeggen dat leeftijd niks uitmaakt, is zoals zeggen dat roken geen kanker veroorzaakt."

140 vrouwen hebben sinds 2009 minstens 1 eicel laten invriezen

95% van de vrouwen zouden hun eicellen opnieuw laten invriezen

39 jaar is de gemiddelde leeftijd van de vrouwen, tegenover 37 jaar in 2009

76% wenste dat ze dit eerder hadden gedaan

2.380 eicellen werden ingevroren, een gemiddelde van 17 eicellen per vrouw

1 vrouw heeft haar eicellen laten ontdooien. Zonder succes overigens

De documentaire van Marieke Schellart is te bekijken op www.eivoorlater.nl.