Direct naar artikelinhoud

Ablynx mikt op Chinese markt

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx zet zijn eerste stappen in China. Het heeft een exclusieve licentieovereenkomst gesloten met Eddingpharm voor de ontwikkeling en commercialisering van zijn molecule in de strijd tegen botaandoeningen.

Ablynx ontvangt nu al een voorafbetaling van 2 miljoen euro. Als er een geneesmiddel op de markt komt, ten vroegste in 2021, krijgt de onderneming nog eens royalty's tot 20 procent van de jaarlijkse omzet in China.

Ablynx werd in 2001 opgericht als een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het bedrijf sloot al verschillende samenwerkingsovereenkomsten met farmagiganten voor de ontwikkeling en commercialisering van zijn nanobodies. Maar de Chinese markt is moeilijk toegankelijk, onder meer doordat het land extra klinische tests oplegt aan westerse bedrijven.

Via het akkoord met het Chinese Eddingpharm is Ablynx gewapend tegen die drempel. "De risico's en ontwikkelingskosten zijn voor Eddingpharm. Wij maken enkel nog aanspraak op royalty's tot 20 procent van de omzet als het wordt gecommercialiseerd in China", verklaarde Marieke Vermeersch, director investor relations bij Ablynx.

De Chinese markt heeft veel potentieel, klinkt het bij Ablynx, door de toenemende oudere bevolking en stijgende levensstandaard. De wereldwijde afzetmarkt voor de aandoening botmetastase zou in 2017 naar verwachting 4,6 miljard euro bedragen, waarvan 22 procent in China alleen.

Wie niet van die Chinese boom zal meegenieten, zijn de investeringsmaatschappij Gimv en Biotech Fonds Vlaanderen. Zij verkochten eerder deze week hun resterende aandelen in Ablynx. Dat maakten ze donderdag na beurs bekend. "Hierdoor komen middelen vrij voor nieuwe investeringen in de biotechsector", luidt het in een persbericht.

"Deze exit past mooi in de strategie van de Gimv, waarbij waardecreatie en het stimuleren van groei binnen onze bedrijven centraal staan, maar waar rotatie binnen de portefeuille eveneens belangrijk is. De exit verschaft ons de middelen om enerzijds nieuwe langetermijnengagementen aan te gaan in de biotechsector, en anderzijds de bestaande biotechportefeuille verder te ontwikkelen en te laten doorgroeien."

Het afgelopen jaar investeerde de Gimv bijvoorbeeld ook in Complix en Agrosavfe, en nam het deel aan kapitaalverhogingen bij Pronota, Multiplicom en Actogenix.