Direct naar artikelinhoud

Onderwijskoepel en Vlaamse regering in de clinch

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) plaatst zich lijnrecht tegenover de Vlaamse regering. Met het akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs kan de koepel zich niet verzoenen. Ze vragen ingrijpende bijsturingen, maar botsen daarbij op de N-VA.

Exact twee weken nadat de Vlaamse regering een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs bereikte, velt het Gemeenschapsonderwijs een hard oordeel. Het standpunt komt niet als een verrassing, maar brengt de koepel wel op ramkoers met de regering. Zo geeft het GO! aan dat een modernisering het aantal vroegtijdige schoolverlaters moet terugdringen en het watervaleffect moet tegengaan. Met het akkoord dat nu op tafel ligt, zouden deze doelen niet worden bereikt.

"Er zitten een aantal gemiste kansen in dit akkoord, en heel wat zaken blijven voor ons problematisch", stelt bestuurder Raymonda Verdyck. Zij beklemtoont dat er grondig is overlegd met de raad van het GO! en de coördinatieraad van algemeen directeurs. "Wij zijn een constructieve partner om samen met de overheid werk te maken van een gemoderniseerd secundair onderwijs, maar met wat nu op tafel ligt kunnen wij ons niet verzoenen."

Doorn in het oog

De koepel hekelt de vrijblijvendheid van het akkoord, waarbij scholen zelf kunnen kiezen of ze willen hervormen, en meent dat leerlingen te vroeg een studiekeuze moeten maken. Ook het behoud van de onderwijsvormen aso, tso, kso en bso, waar vooral de N-VA met succes op aandrong, blijft een doorn in het oog. "Het behouden van de labels zorgt ervoor dat de huidige perceptie blijft bestaan en dat de waterval structureel blijft ingebed in ons onderwijssysteem", zegt Verdyck. "Wij gaan vragen komaf te maken met de labels. Wat nu voorligt, maakt het te complex voor leerlingen en hun ouders."

Verdyck geeft ten slotte mee dat de eindtermen nog geactualiseerd moeten worden en er het nodige decretaal werk moet worden verricht. "Op 1 september 2018 starten met de uitrol van een gemoderniseerd secundair onderwijs is niet haalbaar. Dat kunnen we onze collega's in de scholen niet aandoen, zij moeten de tijd krijgen om zich hier op voor te bereiden. Het lijkt mij duidelijk dat de vooropgestelde startdatum met minimaal één jaar moet worden uitgesteld."

Structurele bijsturingen dringen zich dus volgens het GO! op. Al lijkt het bijzonder twijfelachtig of er nog veel aan het akkoord kan worden gesleuteld. Vooral de N-VA toonde zich in de voorbije onderhandelingen behoudsgezind. Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist Koen Daniëls kan begrip opbrengen voor een latere startdatum, maar heeft grote moeite met de overige verzuchtingen.

"Zij mogen gerust overleggen om nog wat te finetunen. Maar de beslissing is genomen en wij gaan het huidig akkoord uitvoeren. Niemand heeft er baat bij om die gesprekken over te doen. Dat is niet alleen voor ons een brug te ver, maar voor alle partijen die deel uitmaken van de Vlaamse regering. Ik begrijp deze houding niet. Leerkrachten en directeurs, ook vanuit het GO!, bedanken ons om wat we met de Vlaamse regering hebben bereikt en zijn blij dat er eindelijk een duidelijke beslissing is. Maar de koepel begint weer over die toverstafoplossingen, terwijl structuren de ongekwalificeerde uitstroom of de daling van het aantal toppresteerders niet oplossen. Dat doen gerichte maatregelen die het akkoord bevat wél."

Vorige week liet Katholiek Onderwijs Vlaanderen zich ook al kritisch uit over het bereikte akkoord. Topman Lieven Boeve vroeg eveneens gerichte bijsturingen, maar liet - in tegenstelling tot het GO! - wel verstaan dat de katholieke scholen zelf zullen mogen kiezen of ze willen hervormen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat ze bereid is om met de koepels te overleggen. "Het is positief dat alle partners zich constructief opstellen en verdere stappen willen zetten in de modernisering van ons secundair onderwijs. Het doel blijft om op 1 september 2018 met de modernisering van het secundair onderwijs in het eerste jaar te starten. Er is al in het verleden te lang getalmd met de nodige modernisering."