Direct naar artikelinhoud

Papiertje in vuilnisbak? GAS-boete

Een papiertje in een openbare vuilnisbak gooien is niet zo onschuldig als het lijkt. Een vrouw uit Herentals riskeert er een administratieve geldboete van 250 euro voor.

Patricia Baum wist even niet waar ze het had toen ze vorige week een proces-verbaal in haar brievenbus aantrof. In dat pv wordt gesteld dat de vrouw huishoudelijk afval heeft gedeponeerd in straatvuilbakjes en dat ze daarvoor een GAS-boete riskeert. Aanleiding blijken vier rekeninguittreksels te zijn. Die gooide Baum begin juni in een openbare vuilnisbak vlakbij het Belfiuskantoor waar ze net enkele verrichtingen had gedaan.

Een GAS-vaststeller zag dat gebeuren en doorzocht daarop de vuilnisbak. Hij vond zo de documenten met de gegevens van de vrouw terug. Een onschuldig iets? Niet voor de ambtenaar in kwestie, zo blijkt. Toen die vaststelde dat de vrouw slechts 165 meter van de vuilnisbak woonde, besloot hij de daaropvolgende dag haar afvalhistoriek onder de loep te nemen. Hij concludeerde dat Baum onregelmatig en weinig afval meegeeft tijdens de gemeentelijke inzamelingen. Zijn conclusie? De vrouw doet aan sluikstorten.

Baum diende meteen na het ontvangen van het pv een klacht in. "Dit is Kafka", zegt ze. "Ik word gestraft omdat ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk probeer te houden. Het zijn maar vier papiertjes die ik heb achtergelaten. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat ik die zou 'dumpen': papier wordt gratis opgehaald in onze gemeente."

Sluikstorten

Baum vindt dat haar privacy geschonden is. "Waar houden die GAS-vaststellers zich mee bezig? Ik wil niet weten hoeveel tijd en geld die speurtocht heeft gekost."

Burgemeester Jan Peeters (sp.a) was onbereikbaar. De ambtenaar die de inbreuk vaststelde, wilde niet reageren. Zijn collega, sanctionerend GAS-ambtenaar Ann Heylen, benadrukt dat er nog geen sprake is van een GAS-boete. "Een pv is bedoeld om de dame op de hoogte te brengen van de feiten. Zo kan ze zich verdedigen wanneer blijkt dat er wat mis is. Dit is een standaardprocedure die we hanteren bij een vermoeden van sluikstorten. De vaststellers kunnen niet weten of er vier papiertjes of een hele zak afval in zo'n bak wordt gestoken."

Binnen enkele weken bekijkt de juriste het weerwoord van Baum en beslist ze of de boete er effectief komt.