Direct naar artikelinhoud

Platendistributeurs PIAS en Bang! slaan de handen in elkaar

Jasper Wentzel (Bang!):

BRUSSEL l De Belgische onafhankelijke platendistributiesector blijft in beweging. Een kleine twee maanden na het faillissement van Lowlands hebben nu twee andere belangrijke spelers in het veld, Play It Again Sam en Bang! Music, besloten in de toekomst hun krachten, althans op logistiek vlak, te bundelen.

Door Dirk Steenhaut

Geruchten over een fusie worden door beide distributeurs met klem tegengesproken. 'Het gaat om een puur logistieke samenwerking', luidt het bij Bang!. 'We blijven als een zelfstandig bedrijf met een eigen catalogus opereren. Het nieuwe partnership heeft vooral een weerslag op administratie, vertegenwoordiging en stockbeheer.'

PIAS en Bang! zullen voortaan gebruik maken van dezelfde opslagruimte en ook op andere terreinen zullen de twee Brusselse distributeurs zuiniger met middelen en mankracht kunnen omspringen. "We kunnen er niet omheen dat de cd-verkoop daalt", zegt Jasper Wentzel, promotiemanager bij Bang!. "Crisis? Wel, het water staat ons nog niet tot aan de lippen, maar we beseffen wel dat we nu iets moeten ondernemen, willen we in de toekomst rampen vermijden. Ook wij voelen stilaan dat de platenmarkt in elkaar stort. Het aanbod in de winkels wordt almaar beperkter en verkooppunten zoals Brabo en de Music Mania's, die voor ons zeer belangrijk waren, zijn inmiddels verdwenen. Van het stijgende aantal legale downloads kunnen we voorlopig nog niet echt profiteren: iTunes is een internationaal bedrijf, terwijl wij vooral nationaal actief zijn. Al begint de verkoop via onze eigen site wel langzaam maar zeker te lopen."

PIAS vierde onlangs zijn 25ste verjaardag, Bang! bestaat dezer dagen zo'n vijftien jaar en versmolt enkele jaren geleden met Distrisound, een andere Brusselse distributiefirma. "Daardoor werd ons aanbod diverser", vertelt Filip De Groote, hoofd marketing voor Vlaanderen en Nederland bij Bang!. "We beschikken nu zowel over een alternatief als commercieel aanbod. Via Distrisound had het Franse Wagramlabel een minderheidsparticipatie in Bang!. Die aandelen worden nu door PIAS overgekocht. Dat bedrijf neemt, als nieuwe partner, ook onze logistiek over, wat ons de vrijheid geeft ons meer toe te leggen op de ontwikkeling van onze eigen artiesten en eigen labels als Southern, Constellation, Thrill Jockey, Kranky, Homesleep, Ipecac, Discograph, 62 TV en Kinky Star. We blijven dus onze eigen koers varen. In onze dagelijkse werking zal nauwelijks iets veranderen. Voor een verschraling van het aanbod hoef je dus zeker niet te vrezen."

Volgens De Groote schept de alliantie wel een aantal nieuwe mogelijkheden. "Dankzij het netwerk aan contacten waar PIAS over beschikt, zullen we, zeker in het buitenland en in de internetwereld, voortaan makkelijker voet aan de grond krijgen. Anderzijds staat Bang! in Franstalig België, qua aanbod en promotionele impact, sterker dan PIAS. Allebei streven we dus naar een symbiotisch samenwerkingsverband. We hopen elk van elkaars sterkste kanten te profiteren."

De Groote wijst op een aantal recente veranderingen in het muzieklandschap die partnerships onvermijdelijk hebben gemaakt. "In de cd-sector evolueren we naar steeds grotere afnemers, die er de voorkeur aan geven met minder leveranciers te werken. De logistieke samenwerking met PIAS geeft ons ook meer armslag inzake de verdere uitbouw van de digitale verkoop van onze catalogi. Voorts willen we ons meer concentreren op fenomenen als publishing. Slaag je erin een song op de soundtrack van een film geplaatst te krijgen, dan levert dat extra geld op dat je kunt gebruiken voor nieuwe investeringen."

Jasper Wentzel sluit niet uit dat PIAS en Bang! in de nabije toekomst vanuit dezelfde gebouwen zullen gaan opereren. Of dat consequenties zal hebben voor het personeel en of er eventueel ontslagen zullen vallen, is nog onduidelijk. "Het verkoopsteam van PIAS wordt wellicht met enkele van onze mensen uitgebreid", zegt De Groote. "Maar ontslagen zijn op dit moment niet aan de orde. Pas tegen het eind van dit jaar zullen we een aantal functies tegen het licht houden en beslissen wat er verder moet gebeuren. Hoe dan ook: Bang! blijft Bang!. Laat daar geen twijfel over bestaan."

We moeten nu iets ondernemen, willen we in de toekomst rampen vermijden