Direct naar artikelinhoud

Derde massaspurt, derde keer Mark Cavendish

Gert Steegmans kan werk van ploegmaats niet afronden en bolt als derde over streep

De dopingaffaire omtrent Riccardo Ricco en het collectief terugtrekken van Saunier Duval, beheerste gisteren het nieuws. Maar ondanks deze nieuwe zwarte dag voor de wielersport, ging de Tour voort. Aan het eind van een korte maar snelle etappe spurtte een compact peloton in Narbonne voor ritwinst. En weer won Mark Cavendish.

door Tony Landuyt

Narbonne l Zijn QuickStepploegmaats hadden Gert Steegmans nochtans perfect naar de streep geloodst, alleen bleek de Brit simpelweg sneller.

Hij lijkt wel onklopbaar, Mark Cavendish. In drie klassieke massaspurten liet de sprinter van Columbia evenveel keer de rest zijn achterwiel zien. Gisteren in Narbonne schoot hij in de slotmeters uit het wiel van Steegmans om vlot zijn derde winst op zak te steken. "Ik had nochtans geen makkelijke dag", gaf de Brit toe. "Ik voelde nog altijd de naweeën van mijn val naar de rit op Hautacam. Twee dagen heb ik fel afgezien van mijn blessures. Maar als de eindstreep in zicht komt, vergeet je alle miserie en is de wil om te winnen groot. De Tour blijft tenslotte speciaal."

Na drie Pyreneeënritten waren de sprinters dicht tegen de Middellandse Zee dus weer aan het feest. Cavendish draagt intussen het etiket van snelste spurter van het peloton en de vlakke etappe van Lavelanet naar Narbonne door het land van de Kataren en de Corbières was voor Team Columbia opnieuw een unieke gelegenheid om hun sprinter in poleposition te brengen. Door het collectieve werk van van de blauwe brigade werden de drie vluchters van de dag, Oroz, Gérard en Dumoulin, in volle finale gegrepen. Columbia loodste zijn snelle man dan naar de voorste gelederen van het peloton en dat was voor Cavendish genoeg om het werk af te maken. De renner van het eiland Man is gewoon de snelste, daar twijfelt niemand meer aan. "Ik heb intussen al wel wat ervaring als het op sprinten aankomt", zegt hij. "Ik spurt altijd op mijn manier. Ook nu."

Bij QuickStep geloofde men sterk in de kansen van Gert Steegmans. De Limburger voelde zich al de hele dag kiplekker en dat had dat ook aan de ploegleiding en -maats gemeld. Dus alle hens aan dek voor Steegmans. Het klassieke scenario om de Limburger naar winst de leiden, werd uitgetekend. Bij het ingaan van de laatste kilometer ging Rosseler fors door en 300 meter verder werd de Waal afgelost door De Jongh. De rest moest Steegmans zelf klaren. Maar tegen een supersnelle Cavendish had de Belgische Monegask geen verhaal.

"Ik word drie keer geklopt door een super Cavendish", zuchtte Steegmans aan de dopingcontrole. "Bovendien speelde de wind in het nadeel me parten. Cavendish kon mooi uit het wiel komen. Maar geen slecht woord over de ploegmaats. De spurt werd perfect voorbereid." Steegmans is er nochtans van overtuigd dat hij Cavendish moet kunnen kloppen. "In een sprint als vandaag niet", benadrukte hij. "Hier was de Brit zo goed als onklopbaar. Maar als de laatste rechte lijn licht bergop loopt, moet ik hem achter mij kunnen houden."

Steegmans was nochtans gebrand op de overwinning. "Vooral om mijn ouders te plezieren. Vandaag zijn ze op bezoek in de Tour en dat was voor mij een extra motivatie om de zege te pakken. Maar tegen deze Cavendish viel opnieuw niks te beginnen. Hij is veruit de snelste. Ik heb geen moeite om dat toe te geven. Gelukkig heeft hij ons niet vernederd. Het was dit keer niet alsof hij uit een katapult vooruitschoot." Maar Steegmans geeft niet op na zijn hoopgevende derde stek. "Ik schuif iedere keer een plaats op. Als ik zo blijf doorgaan, lukt het misschien op de Champs-Elysées."

Robbie McEwen kwam alweer niet in het stuk voor. Hij geraakte niet verder dan een elfde plaats. "Ingesloten", was het enige dat hij kwijt wilde. Voor de rest geen commentaar.

Het dopingnieuws omtrent Riccardo Ricco hield gisteren ook het peloton in de ban. Een nieuwe schok, die ook Cavendish niet onberoerd laat. "Ik ben in de eerste plaats natuurlijk gefocust op de overwinning", vertelde hij. "Maar we kunnen er niet om heen dat de dopingcontroles functioneren. En maar goed ook. Ik wil vooral een lange carrière uitbouwen en daarin is geen plaats voor dopingproducten. Of we ons bij iedere renner moeten afvragen of hij clean is? Sport is business en dat leidt tot excessen. In alle sporten en in alle aspecten van het leven wordt naar middelen gegrepen. Maar ik geloof in hard werken. Wielrennen is voor mij een passie."

Ook Cadel Evans, die zijn gele trui weer een dag langer mag omgorden, kreeg die vraag voorgeschoteld. De Australiër kaatste de bal terug naar de vraagsteller en antwoordde: "Moeten we u geloven? In alle sporten zijn bedriegers. UCI en ASO doen er alles aan om die bedriegers te pakken."

Gert Steegmans:

Ik schuif iedere keer een plaats op. Als ik zo blijf doorgaan, lukt het misschien op de Champs-Elysées