Direct naar artikelinhoud

IS ook reële dreiging in Europa

De Britse premier David Cameron vreest dat de razendsnelle opmars van de Islamitische Staat in het Midden-Oosten kan leiden tot nieuwe terreuraanslagen in Europa. Ook in België groeit de onrust en Antwerps burgemeester Bart De Wever vraagt Binnenlandse Zaken sneller werk te maken van deradicaliseringsprojecten.

"We hebben een harde, intelligente en geduldige aanpak nodig die de terreur aan de bron kan verslaan", zegt Cameron. "Deze dreiging kan niet enkel bestreden worden door luchtaanvallen. Als we nu niet handelen om deze uitzonderlijk gevaarlijke terreurbeweging te stoppen, zullen ze alleen maar groeien tot ze ons als doelwit nemen."

Volgens Montasser AlDe'emeh (Universiteit Antwerpen), die in Syrië veldonderzoek deed voor een doctoraat over islamistisch extremisme, moeten zowel Belgische beleidsmakers als de moslimgemeenschap intenser de dialoog aangaan met jongeren die aangetrokken zijn tot de IS-ideologie. "Enkele tientallen" die in het kielzog van een 300-tal anderen wilden vertrekken naar Syrië zijn volgens AlDe'emeh met succes tegengehouden door hun familie en de gemeenschap, voor wie hij de belangrijkste rol ziet weggelegd.

"Meer repressie zal nu leiden tot meer polarisering", waarschuwt hij. "We moeten empathischer te werk gaan en de dialoog durven aangaan met geradicaliseerde jongeren. Jongeren voegen zich bij de gewapende jihad uit frustratie." In die dialoog ziet AlDe'emeh een belangrijke rol weggelegd voor burgemeesters, de eerstelijnspolitici.

Zo loopt in de stad Antwerpen nu al een 'deradicaliseringsprogramma', onder meer voor enkele teruggekeerde Syriëstrijders en hun familieleden. "We boeken er succes mee", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). "De aanpak bestaat uit huisbezoeken, waarbij onze medewerkers stap voor stap extremistische argumenten ontkrachten."

De stad Antwerpen houdt daar nu wel een financiële kater aan over. "Binnenlandse Zaken beloofde voor dit jaar 40.000 euro, die er nog niet is gekomen. We moeten dit nu uit de stadsbegroting putten. Hopelijk komt men snel met deze middelen over de brug. De recente aanslag in Brussel toonde al aan dat de dreiging reëel is." De Wever is evenmin tevreden dat Binnenlandse Zaken de observatie van sommige potentieel gevaarlijke ex-Syriëstrijders heeft afgewenteld op de lokale politie. "Ook hun slagkracht blijft beperkt. Zij mogen niets doen als de betrokkene bijvoorbeeld de stad of het land verlaat, en de lokale politie kan niet eens telefoons afluisteren."

AlDe'emeh vindt dat ook de imams meer verantwoordelijkheid moeten nemen in de strijd tegen radicalisering. "Velen spreken zelfs de taal van de jongeren niet, het Nederlands. Onbegrijpelijk toch?" De Wever herhaalt daarom dat de oplossing meer vanuit de straat dan de moskee zal komen. "Zoals vroeger in Vlaanderen de 'Zonder Haat-Straat' een heel duidelijk signaal was tegen rechts extremisme, zo zou het goed zijn dat de moslimgemeenschap zich met een krachtig signaal openlijk afzet tegen de IS-ideologie. Op die manier kan de moslimgemeenschap ook de - onterechte - stigmatisering vermijden die door IS dreigt.">>3