Direct naar artikelinhoud

President Abbas zoekt via Syrië toenadering tot 'terreurgroep' Hamas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft in Syrië met president Bashar al-Assad de mogelijkheden besproken om gesprekken te beginnen met de 'radicaal-islamitische' Palestijnse organisatie Hamas.

Vraag was of de Palestijnse president in Syrië ook met de leider van het politbureau van Hamas, Khaled Meshaal, zou praten. Dat was tot gistermiddag nog niet gebeurd, ondanks de bemiddelings-pogingen van president Al-Assad persoonlijk.

Sinds de militante organisatie een jaar geleden aan de macht kwam in de Gazastrook, weigeren Abbas en zijn Fatah, dat enkel nog de politiek op de Westelijke Jordaanoever domineert, met Hamas te onderhandelen.

De voorbije maand hebben Abbas en Meshaal voor de eerste keer weer principieel hun bereidheid tot gesprekken gesignaleerd. Assad heeft de Palestijnen wel tot eenheid opgeroepen, omdat dit volgens hem de enige manier is om met Israël tot een vergelijk te komen.

Israël en andere westerse landen weigeren het democratisch verkozen Hamas te erkennen. Twee weken geleden echter is Israël een wapenstilstand met de islamitische organisatie overeengekomen. Dat neemt niet weg dat men Hamas op internationaal vlak zoveel mogelijk probeert te isoleren. Syrië laat groepen Palestijnen in ballingschap toe op zijn grondgebied, onder wie de radicale Hamasleiding.

Khaled Meshaal staat bovenaan op de Israëlische lijst van te liquideren Palestijnen. De meest radicale elementen van Hamas blijven de Palestijnse president zien als een pion van de VS met wie niet moet worden gepraat.

Abbas is bovendien op een moment in Syrië waarop Damascus en Jeruzalem via Turkse bemiddeling gesprekken hebben, hoewel beide buurlanden elkaar als aarts-vijanden beschouwen. (FS)