Direct naar artikelinhoud

Merkel zegt bezoek aan België af om brokken in regering te lijmen

De Duitse bondskanselier Merkel heeft haar bezoek aan België afgezegd. Ze bleef liever in Berlijn om brokken te lijmen in haar regering. Sinds de CDU-nederlaag in de verkiezingen van Noordrijn-Westfalen, rommelt het ook op nationaal vlak.

Merkel had gisteren in Brussel bij koning Albert en premier Leterme moeten zijn en ze zou ook de lancering in Vorst van de splinternieuwe Audi A1 hebben bijgewoond. Dat is allemaal afgezegd en in de plaats daarvan hield ze in Berlijn een bijkomende kabinetsraad. Ook de CDU-partijtop kwam weer bijeen, want het ongenoegen is ook in de partij van Merkel zelf te bespeuren.

In de zwart-gele regering heerst aan liberale kant vooral onvrede over het uitstellen (tot minstens 2012) van belastingverlagingen. Die waren net een van de voorwaarden waarop FDP-chef Guido Westerwelle in de coalitie met Merkel was gestapt en nu komt er dus niets van.

Merkel moet haar liberale coalitiepartner, maar vooral ook de Duitse bevolking overtuigen dat er geen financiële ruimte meer is om de belastingen her en der naar beneden te duwen, nu er veel geld naar de Grieken is gegaan. Westerwelle mag het dan weer aan zijn achterban uitleggen dat de door hem beloofde fiscale geschenken niet uit de hemel zullen vallen.

Niet alleen na de jongste zwarte zondag heeft Merkel veel van haar populariteit verloren, maar de jongste weken worden haar van alle kanten - ook in eigen rangen - grote onbeslistheid en gebrek aan leiderschap verweten. De christendemocratische ministers-presidenten van de deelstaten tillen zwaar aan de nederlaag in Noordrijn-Westfalen en schuiven die voor een deel in de schoenen van Angela Merkel. Zij heeft inderdaad nauwelijks belangstelling getoond voor de belangrijkste Duitse deelstaat en ging ervan uit dat het er wel in haar voordeel zou lopen.

Na al de euro-ellende zit Merkel nu ook op binnenlands politiek vlak in de miserie. Ze is sinds zondag haar meerderheid in de Bundesrat (Tweede Kamer) kwijt, waardoor de SPD op nationaal niveau wetten kan blokkeren of minstens eisen stellen om ze te laten doorgaan. Bovendien is haar machtige minister van Financiën en vertrouweling, Wolfgang Schäuble, ziek. In de media staan al speculaties dat de kanselier wel eens een paar ”zwakke ministers” zou kunnen vervangen om het regeringsschip weer vlot te krijgen.

In Noordrijn-Westfalen werd gisteren door de liberale FDP dan ook nog eens een totaal verrassend voorstel gedaan. De liberalen zijn plots bereid om met de SPD en de Groenen te gaan regeren indien die twee de garantie geven dat niet met de Linkspartei zal worden gepraat. (FS)