Direct naar artikelinhoud

Russische miljardair Lebedev koopt ‘The Independent’

Aleksandr Lebedev, de Russische miljardair en ex-KGB-agent die eerder al de krant The Evening Standard kocht, heeft nu ook de hand gelegd op de Independentkranten. Lebedev betaalde één pond voor The Independent, The Independent on Sunday en de website independent.co.uk.

De deal tussen Lebedev en de Ierse uitgever Independent News & Media (INM) hing al langer in de lucht. Sinds maart vorig jaar onderhandelt Lebedev met INM over hun zorgenkindjes. Want de Independent-titels zaten al jaren in de problemen. Bij hun lancering in 1986 maakte de kranten meteen furor. Drie jaar later gingen dagelijks zo’n 400.000 exemplaren van The Independent over de toonbank. Maar de laatste jaren ging het steil bergaf. In februari van dit jaar was de verkoop teruggevallen tot 183.547 exemplaren, waarvan dan ook nog eens meer dan de helft tegen een gereduceerde prijs werd verkocht. Over het verlies dat de kranten precies maken, heerste lang onduidelijkheid, maar gisteren maakte INM bekend dat de Independent-titels in 2009 alleen al goed waren voor een verlies van 13,88 miljoen euro.

Dat verlies verklaart meteen ook waarom Lebedev de titels voor een symbolische pond kon kopen, precies hetzelfde bedrag dat hij begin vorig jaar neertelde voor The Evening Standard. Meer nog: de Rus krijgt er nog zo’n 10 miljoen euro bovenop. In ruil daarvoor neemt hij niet alleen de krantentitels maar ook hun schuldenberg over.

Lebedev kondigde ook de oprichting van de Novaya Independent Media Foundation aan, een non-profitorganisatie aan die globale mediaprojecten moet financieren. “Voorlopig hebben we het over de Novaja Gazeta in Ruslanden de Independent en de Evening Standard in Groot-Brittannië”, liet Lebedev weten. “Maar we hopen dat nog andere partners zullen willen investeren in kwaliteitsjournalistiek.”