Direct naar artikelinhoud

Vermogen Belgen stijgt boven 1.000 miljard

De Belgen mogen zich de rijkste Europeanen noemen, zo raakte eerder deze week bekend. Onze collectieve spaarpot blijft maar stijgen. Het financiële vermogen van de Belgen is in het derde kwartaal van 2012 voor het eerst boven 1. 000 miljard euro gestegen. Dat is vooral te danken aan de stijging van de aandelenkoersen, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

De waarde van het spaargeld en de beleggingen van de gezinnen groeide met 16,6 miljard euro tot 1.003,4 miljard. Dat bedrag houdt dus geen rekening met het onroerend vermogen.

Beleggers boekten een meerwaarde van 8,3 miljard op hun aandelenportefeuille en 3,5 miljard op hun fondsenportefeuille. Die meerwaarden zijn het gevolg van de stijgende aandelenkoersen. De boodschap van de Europese Centrale Bank dat de euro onomkeerbaar is, deed de beurzen tussen eind juni en eind september flink stijgen.

De Belgen spaarden 2,4 miljard. Het verse geld ging vooral naar spaarboekjes en verzekeringsproducten. Vastrentende effecten daarentegen, zoals kasbons en obligaties, zagen hun populariteit dalen.

De schulden van de gezinnen stegen met 0,5 miljard tot 211,3 miljard. Die toename is uitsluitend te wijten aan de hypothecaire kredieten.

Het netto financieel vermogen, na aftrek van de schulden, groeide tot 792 miljard.