Direct naar artikelinhoud

Ierse tijger klauwt weer

De Ierse tijger is terug van lang weggeweest. De economie van het eiland groeide in het derde kwartaal 1,5 procent en laat zo de rest van de eurozone ver achter zich.

Het Ierse bruto binnenlands product groeide in het derde kwartaal met 1,5 procent. Dat is de sterkste prestatie sinds het voorjaar van 2011 en de beste prestatie van alle landen in de eurozone.

De kwartaal-op-kwartaalgroei van Ierland is traditioneel volatiel, maar ook jaar op jaar laat Ierland voor het vierde kwartaal op rij groei zien. Dat onderstreept nog eens dat het eiland na de zware bankencrisis stilaan overeind krabbelt. In het derde kwartaal droegen vooral bedrijfsinvesteringen aan het groeicijfer bij.

Mede door de aanpikkende groei kon de Ierse premier Enda Kenny onlangs zijn land als eerste uit de Europese ziekenboeg halen. De Ierse langetermijnrente is van een piek van meer dan 13 procent in de zomer van 2011 naar 3,43 procent gezakt, het laagste niveau sinds 2005.

Een hoeraverhaal is het Ierse herstel wel niet. Het land profiteert weliswaar van zijn in tegenstelling tot Portugal erg flexibele economie, maar exporteert vooral zweet. Veel buitenlandse multinationals worden aangetrokken door de flexibele, Engelstalige arbeidsmarkt, maar versluizen hun lokale winst grotendeels naar hun buitenlandse hoofdkantoren.

Nergens is de kloof tussen het bbp, wat een land collectief produceert, en het bruto nationaal inkomen, wat een land collectief verdient, zo groot als in Ierland. Het bni van Ierland beloopt 34,45 miljard euro in het derde kwartaal, 16 procent minder dan het bbp.