Direct naar artikelinhoud

Gouden Schoen kan niet scoren

In zijn eerste match na het veroveren van de Gouden Schoen heeft Dieumerci Mbokani niet kunnen schitteren. Op de Africa Cup stond hij gisteravond met Congo tegenover Niger. Het bleef 0-0 in een wedstrijd waarin Mbokani tegen zijn gewoonte in twee open kansen liet liggen.

Zondag had Dieumerci Mbokani nog een glansrol opgeëist in de eerste wedstrijd van Congo op de Africa Cup. Tegen Ghana - één van de favorieten voor de eindzege - kwamen de Léopards toen 2-0 achter, maar mede dankzij Mbokani sleepte Congo alsnog een punt uit de brand. 'Dieu' zette een strafschop om, na een overtreding die ook al op hem werd gemaakt.

Woensdagavond was het geluk van Mbokani compleet, toen hij aan het zwembad van het Brooks Hill Suites Hotel in het Zuid-Afrikaanse Porth Elizabeth te horen kreeg dat hij de Gouden Schoen had veroverd. Hij vierde zijn bekroning als beste voetballer van het land met een glimlach, een zegegebaar, een dankwoord, een stevige zoen van echtgenote Marlène én het tamtamgeroffel van enkele fans.

Ruimte voor meer was er niet, want de Congolese bondscoach Claude Leroy eiste dat Dieu alle aandacht richtte op het duel met Niger, dat gisteravond in Port Elizabeth werd betwist. Luttele minuten na zijn moment de gloire zat Dieu alweer op zijn kamer, vol emoties ongetwijfeld. Maar voor de match tegen Niger moest alles wijken. "Ik wil tot de finale gaan", had Mbokani een dag eerder nog aan de Afrikaanse media verklaard. "Ik neem deel aan deze Africa Cup om het verschil te maken."

Daartoe kreeg Mbokani gisteravond tegen Niger de gelegenheid, want mits een zege had Congo de kwalificatie in de groepsfase binnen handbereik. Maar Niger bleek een taaiere klant dan verwacht en Mbokani had steeds twee tot drie tegenstanders op de huid. Toch kon hij zich voor de rust tot twee keer toe helemaal losmaken van zijn tegenstanders, maar alleen voor doel trapte hij de bal telkens binnen het bereik van de Nigerese doelman Kassali.

Het waren twee kansen waaruit Mbokani normaal altijd scoort, maar de Gouden Schoen bracht hem blijkbaar niet meteen geluk. Na elk van de twee gemiste mogelijkheden stond de ontgoocheling zo van het gezicht van 'Dieu' af te lezen.

Het bleef uiteindelijk 0-0 en daarmee kwam Congo niet slecht weg, want voor de rust had de Nigerese aanvaller Sidibe de paal getroffen en bovendien had de Congolese verdediging de handen vol met Moussa Maazou (ex-Lokeren en ex-Zulte-Waregem, nu op zijn 34ste actief bij Etoile Sportif du Sahel in Tunesië), die regelmatig voor dreiging zorgde.

Congo staat nu derde in zijn groep, met 2 punten uit 2 wedstrijden. Ghana leidt de groep na een 1-0 zege tegen Mali met 4 punten, Mali zit met 3 punten tussen Ghana en Congo in. Maandag staan Mbokani en Congo in Durban tegenover Mali, met een duidelijke opdracht: Alleen een overwinning brengt de Léopards naar de volgende ronde. Komen die overwinning en de kwalificatie er niet, dan is Mbokani op papier zes dagen later inzetbaar voor Anderlecht, in de Clásico tegen Standard.