Direct naar artikelinhoud

Rechter dwingt moeder om zoon met hersentumor te laten opereren

De 37-jarige Sally Roberts was zo fel gekant tegen de operatie en bestraling van haar zoontje dat ze een rechtszaak begon. Na tussenkomst van een Londense familierechter ging Neon Roberts gisteren toch onder het mes voor het verwijderen van een hersentumor.

Twee maanden geleden ontdekten de artsen een hersentumor bij de zevenjarige Neon Roberts. Eind oktober werd die tijdens een operatie verwijderd. Daarna ging Neons moeder, voor wie de ingreep 'een hartbrekende ervaring' was geweest, echter niet akkoord met de bestralingskuur. Bij een controle-scan was twee weken geleden een gegroeid restant van de tumor zichtbaar. Haar ex-man ging meteen akkoord met het voorstel tot een vervolgoperatie, gevolgd door bestraling en een chemokuur. Sally had ernstige bedenkingen.

Ze maakt zich vooral zorgen om de bijwerkingen, zowel van de operatie als van de bestraling. De kans bestaat dat Neon, een vrolijk en levenslustig kind, doof uit narcose zal ontwaken, terwijl bestraling incompetentie en levenslange hersenbeschadiging tot gevolg kan hebben. Volgens het artsenteam echter heeft het jongetje nog maar enkele maanden te leven wanneer er niets wordt gedaan. Bij een second opinion stuitte Sally op dezelfde zorgwekkende conclusie. Ze vluchtte met haar zoontje, wat de autoriteiten ertoe bracht de identiteit van Neon te openbaren.

Zoekend naar informatie stuitte de moeder op rapporten waarin staat dat bestraling soms onnodig is of zaken erger maakt. Ook begon ze interesse te tonen in alternatieve geneeswijzen. In de Britse medische stand toonde de in Nieuw-Zeeland geboren moeder steeds minder vertrouwen. Ze wil nu naar de Verenigde Staten, Duitsland, Rusland of China om een derde opinie te krijgen. In die landen zou meer expertise aanwezig zijn. Daarom verzocht Sally het gerechtshof dinsdag de operatie een week uit te stellen. Halverwege de zitting bedankte ze haar advocaat opeens voor zijn diensten.

De rechter toonde begrip voor Sally's zorgen, maar oordeelde dat de 'weelde van tijd' ontbreekt en Neon zo snel mogelijk moest worden geholpen. Hiermee volgde hij eerdere uitspraken. Een dag later werd de zevenjarige naar het ziekenhuis gebracht, na eerst thuis zijn kerstcadeautjes te hebben gekregen. Komende dagen verschijnt Sally opnieuw in de rechtszaal, ditmaal om stopzetting van de bestraling te eisen. Volgens Sally zijn de rechten van haar als moeder in het geding.