Direct naar artikelinhoud

Duizend tractors leggen Brussel vandaag plat

Door een actie van zuivelboeren zal de hoofdstad vandaag grote hinder ondervinden. Wie niet in Brussel moet zijn, blijft er beter weg, zegt de politie. Ook op de invalswegen naar Brussel wordt hinder verwacht.

De European Milk Board (EMB) roept zijn leden op om vandaag en morgen in Brussel te verzamelen. Vanuit heel Europa zullen tractors richting hoofdstad tuffen. De organisatie verwacht dat vanochtend ongeveer duizend landbouwers de stad zullen bereiken. Voornamelijk Waalse, Duitse en Nederlandse boeren zouden aan de actie deelnemen.

Een colonne van duizend tractors is een nachtmerrie voor pendelaars die met de auto naar Brussel komen. De landbouwers komen in vier groepen aan. Ze komen vanuit Battice, Aarlen en Couvin, een laatste groep komt vanuit Doornik. De politie waarschuwt voor zware verkeershinder vanaf 11 uur op de Tervurenlaan (vanaf het Vierarmenkruispunt tot aan het Jubelpark), Woluwedal (vanaf Zaventem richting Tervurenlaan) en de Generaal Jacqueslaan, Louis Schmidtlaan en Sint-Michielslaan (richting Montgomery).

Als de betogers eenmaal samen zijn gekomen aan het Jubelpark, zal er vooral verkeershinder zijn in de Europese wijk (tussen het Jubelpark en het Luxemburgplein). De manifestatie eindigt dinsdag rond 13 uur met "een tractorparade in de straten van Brussel", aldus het programma van de EMB. Verwacht wordt dat het centrum, de kleine ring en de Europese wijk dicht zullen slibben omdat de colonne twee keer een lus wil afleggen over de Wetstraat en de Belliardstraat.

De politie is op het ergste voorbereid. In 2009 kwam het tot een zware botsing tussen betogende zuivelboeren en de politie. Na zware schermutselingen rond het Europees parlement trokken boze boeren naar de autosnelweg en blokkeerden ze de toegangsweg naar de luchthaven. In volle avondspits werd toen ook de E40 tijdelijk geblokkeerd.

De landbouwers betogen tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun melk. Volgens de EMB kunnen ook in de akkerbouw vele boeren het hoofd alleen boven water houden dankzij Europese subsidies.

Het landbouwdossier ligt overigens op tafel bij de Europese meerjarenbegroting. Europees president Herman Van Rompuy en commissievoorzitter Barroso werken aan een akkoord daarover. Van Rompuy wilde aanvankelijk het landbouwbudget terugschroeven, maar zou daar na hevig protest van onder anderen de Franse president Hollande op terugkomen.

De Europese leiders slaagden er vorige week echter niet in een begroting op te stellen.