Direct naar artikelinhoud

Brugge werkt aan imago Zeebrugge

Brugge werkt aan zijn imago. Dat is minder vreemd dan het lijkt, want het gaat hier om Zeebrugge. De hoofdstad van West-Vlaanderen is daarvoor sinds deze maand samen met zeven andere steden partner in het Europese project Cities Regain Identity and Image (CRII).

Brugge

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Naast Brugge doen de Duitse steden Hagen, Leverkusen en Kaiserslautern mee, de Britse steden Leeds, Southampton en Bristol en de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Allemaal streven ze naar het verhogen van de aantrekkelijkheid van hun stad.

Om daartoe te komen zijn er verschillende speerpunten vastgelegd. Zo moet een verbeterde levenskwaliteit ervoor zorgen dat mensen zich weer identificeren met hun wijk of stad. Het cultureel erfgoed moet hersteld of in stand gehouden worden en de bevolkingsparticipatie bevorderd. Ook is het de bedoeling om de toegankelijkheid te optimaliseren om de werkgelegenheid en het toerisme een impuls te geven. De universiteit van Rotterdam ziet erop toe dat die doelen gehaald worden.

Dat een stad die prat gaat op de benaming Venetië van het Noorden deelneemt aan een imagoproject, verbaasde de andere partners nogal. "Iedereen vroeg zich af wat voor identiteitsproblemen Brugge had", zegt Christian Schmidt, schepen van Milieu, Gezondheidszorg en Consumentenzaken in het Duitse Hagen.

Maar na een bezoek aan Zeebrugge-Dorp gisterochtend, weet iedereen waarom. "Je ziet die zich uitbreidende haven en al dat verkeer en dan dat kleine dorp daartussen geprangd", zegt Schmidt.

"Van de drie functies toerisme, haven en wonen is die laatste het zwakst in Zeebrugge", zegt burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). "Twintig jaar geleden was er al de vrees dat de woningen zouden moeten verdwijnen voor kantoren. Zeebrugge verdient dan ook speciale accenten."

Van de 4,2 miljoen euro die er voor de CRII-deelnemers voorhanden is, krijgt Brugge er ruim 700.000. Daarvan is 309.000 euro gesubsidieerd, de rest legt de stad bij. Een van de al iets concretere plannen die Brugge daarmee heeft, is de opwaardering van een gemeenschapshuis. Dat is een schitterende locatie, maar een die niet altijd even efficiënt gebruikt wordt, vindt Moenaert. Zo vindt er maar één à twee keer per jaar een informatievergadering plaats en toneel is er al helemaal niet te zien. Ook de inrichting kan beter. De grote ruimtes lijken ideaal voor turnende of dansende senioren, maar de vloerbedekking verhindert dat.

Toch heeft de kentering zich al ingezet, zij het niet altijd ten gunste van Jan met de pet. "Ik zie dat met de appartementsbouw aan de oude visserskaai de prijzen zijn verdubbeld doordat het verloederd effect weg is", zegt Moenaert. "Daarom geven we tegengas en komt er op de plaats van het oude gemeentehuis sociale woningbouw, ook al willen promotoren er graag appartementen zetten."

Tot juni 2007 heeft Brugge de tijd om Zeebrugge-Dorp via CRII verder uit het slop te halen. Dat moet lukken, meent Moenaert. "Toen Brugge Culturele Hoofdstad 2002 zich aandiende, verwees ik naar de lijfspreuk van de heren van Gruuthuuse: 'plus est en vous'. Die blijft onverminderd gelden, niet alleen voor Brugge, maar voor heel Europa. Europa en zijn steden moeten de ambitie hebben om grootse zaken te verwezenlijken. Samenwerkingsverbanden zijn daarvoor ideaal."