Direct naar artikelinhoud

Staatsveiligheid zoekt:jurist. Ouder dan 35. Ervaring met spionage

U hebt met succes rechten gestudeerd, hebt ervaring met spionage en neemt genoegen met een bruto jaarsalaris van 87.385,33 euro? Dan kunt u solliciteren voor de hoogste functie bij Staatsveiligheid. Justitie is dringend op zoek naar een opvolger voor topman Alain Winants.

Leeftijd: minstens 35

Onderscheid maken op basis van leeftijd is in principe verboden door de Belgische discriminatiewetgeving, maar er zijn uitzonderingen. De leeftijdsbeperking voor toplui van de Staatsveiligheid is in 1994 per KB ingevoerd.

Diploma: rechten

Omdat de administrateur-generaal moet controleren of zijn diensten de wetten op het verzamelen van inlichtingen respecteren, klinkt het bij Justitie. Er wordt ook gezocht naar een nieuwe adjunct voor de topman. Die moet minstens 30 jaar oud zijn, en hoeft geen jurist te zijn. Een universitair diploma volstaat.

Werkervaring: minstens tien jaar

De toekomstige topman moet minstens tien jaar relevante werkervaring hebben, of zes jaar als manager. De expliciete vraag naar managementervaring is nieuw, bevestigt de woordvoerster van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld), en is het resultaat van een audit van de inlichtingendiensten.

Expertise: spionage

De vacature vraagt verder 'voldoende' ervaring met spionage, terrorisme en georganiseerde misdaad en 'ervaring' met internationale betrekkingen.

Opdracht: visie en verandering

De nieuwe topman moet een visie voor de lange termijn ontwikkelen. Op korte termijn wordt dringend 'een veranderingsproces' gevraagd, 'rekening houdend, onder andere, met de verslagen van het Comité I.' Met die expliciete vraag hint Justitie dat de toekomstige administrateur-generaal beter moet doen dan voorganger Winants. Hij werd op de vingers getikt door het Comité I voor de spionage naar parlementsleden en hun contacten.

Bedoeling is 'een optimalisering van de prioriteitsstelling, van de processen en van de aanwending van de toegekende middelen'. Winants klaagde in het verleden dat hij te weinig geld ter beschikking had, hoewel het budget van Staatsveiligheid in zeven jaar tijd is gestegen met 82 procent: van 23,86 miljoen euro in 2003 tot 43,46 miljoen euro in 2010.

Verloning: 87.385,33 euro bruto per jaar

Een peulschil vergeleken met het maximum voor topmanagers bij de federale overheid. Dat bedraagt 650.000 euro. Maar de Staatsveiligheid is dan ook geen beursgenoteerd bedrijf.