Direct naar artikelinhoud

Tommelein allicht nieuwe fractieleider Open Vld

Zonder ongelukken wordt Bart Tommelein de nieuwe fractieleider van Open Vld in het Vlaams Parlement. Een meerderheid van zijn collega's is alvast gewonnen voor het idee dat de ervaren Tommelein Sas van Rouveroij opvolgt.

Het definitieve verdict moet nog vallen, maar iets meer dan een dag nadat Sas van Rouveroij aankondigde dat hij zou stoppen als fractievoorzitter in het Vlaams Parlement is zijn opvolging zo goed als geregeld. Vlaams Parlementslid Bart Tommelein ligt in poleposition om die taak op zich te nemen. Een meerderheid van zijn collega's lijkt alvast gewonnen voor dat idee.

Tommelein combineert het voordeel van de ervaring met het voordeel dat hij geen verleden met zich meedraagt. De afgelopen zes jaar was hij zo goed als onafgebroken fractieleider, eerst in de Kamer en later in de Senaat.

Een groot voordeel tegenover eventuele jonkies uit de fractie die hun kans zouden willen wagen. Een nieuwe fractieleider zal er, luttele maanden voor de verkiezingen, immers onmiddellijk moeten staan. Op Vlaams niveau nam Tommelein nooit eerder verantwoordelijkheid, in tegenstelling tot ex-ministers als Dirk Van Mechelen, Fientje Moerman, Marino Keulen of Marleen Vanderpoorten.

Tommelein ziet de job wel zitten. "Als mijn fractiegenoten het mij vragen, dan denk ik niet dat ik nee zal zeggen. Ik weet ook wel dat ik in aanmerking kom. Maar officieel bevestigen zal ik pas kunnen wanneer alle fractieleden zich hebben uitgesproken over hun keuze."

Van Rouveroij maakte eergisteren bekend dat hij vanaf 1 oktober de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Gentse universiteit wordt. Hoewel die job volgens de partijstatuten perfect te combineren is met die van fractieleider, verkoos van Rouveroij dat niet te doen. "De twee evengoed doen, is onmogelijk", zegt hij.

Van Rouveroij blijft wel zetelen als Vlaams Parlementslid en hoopt dat ook na 2014 te doen. "Mijn stap naar de universiteit neemt niet weg dat ik nog steeds hoop op een goede plaats op de lijst in Oost-Vlaanderen."

De wissel komt niet helemaal ongelegen, zo kort voor de verkiezingen. Niemand die de kwaliteiten van de politicus Van Rouveroij in twijfel trekt, maar een harde oppositievoerder is hij nooit geweest. Open Vld profileren in Vlaanderen is de uitdaging voor Tommelein.