Direct naar artikelinhoud

Beke: 'Reynders mocht van mij geen premier worden'

Wouter Beke (CD&V) heeft tijdens de formatie zijn veto uitgesproken tegen Didier Reynders (MR) als premier. Dat leert de documentaire De logische premier, die vanavond wordt uitgezonden op Canvas.

In De logische premier reconstrueren Ivan De Vadder (VRT) en Wouter Verschelden (Newsmonkey.be) hoe de Vlaamse en federale regering werden gevormd. De vier voorzitters die daarover onderhandelden - Charles Michel (MR), Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) - werken eraan mee.

Grote primeurs zitten er niet in de reconstructie. Een aantal zaken worden wel voor het eerst 'on the record' gezegd. De opvallendste passage is die waarin CD&V-voorzitter Beke vertelt dat hij een veto stelde tegen Didier Reynders (MR) als eerste minister. Hij wou het premierschap van Kris Peeters alleen inruilen voor het eurocommissariaat van Marianne Thyssen als Reynders geen premier werd. Michel moest naar de Wetstraat 16 trekken. Een N-VA-premier was voordien al uitgesloten. MR zag het niet zitten om als enige Franstalige partij onder een N-VA'er te dienen.

Beke vertelt in de documentaire: "Ik heb dat inderdaad gevraagd. Op het ogenblik dat er de keuze kwam voor de ene of de andere, heb ik gevraagd aan Michel: en als het de keuze is voor de eurocommissaris, wie is dan de kandidaat-premier van uw partij? Hij heeft geen seconde geaarzeld om te zeggen: 'Dat ben ik dan.'"

Machtige voorzitters

Het beeld dat overblijft aan het eind van De logische premier is dat van de vier partijvoorzitters die samen alle touwtjes in handen hebben. Zo wordt ook duidelijk dat Michel - met succes - aangedrongen heeft bij N-VA en CD&V om Open Vld in de Vlaamse regering mee te nemen. Iets wat de oude kartelpartners eerst niet van plan waren.