Direct naar artikelinhoud

Directie Bekaert probeert bonden te paaien met opleidingsfonds

Een fonds van 450.000 euro voor de opleiding van ontslagen werknemers. Met deze geste probeerde de directie van staaldraadproducent Bekaert na alle heisa over de loonsverhoging van CEO Bert De Graeve zijn verstoorde relaties met de vakbonden te lijmen.

Directie en vakbonden waren gisteren weer on speaking terms na de protesten van afgelopen week tegen de loonsverhoging van de topman van Bekaert. Het personeel nam het niet dat de grote baas een derde meer loon kreeg, terwijl meer dan 600 mensen in ons land ontslagen worden.

De directie blijft erbij dat aan de loonsstijging van De Graeve niets wordt veranderd. Die mededeling zette gisteren kwaad bloed bij de bonden, die waarschuwden voor mogelijk nieuwe acties.

De directie doet ook een geste. Ze gaat extra middelen voorzien voor opleiding van ontslagen werknemers. Het gaat om een potje van 450.000 euro boven op de sociale enveloppe waarover wordt onderhandeld.

Of de geste voldoende is voor de bonden valt af te wachten. Afgaande op eerdere reacties, gaat het aanbod van de directie mogelijk niet ver genoeg.

"Er is enkel een budget om mensen te begeleiden naar ander werk, geen premies voor wie moet vertrekken", zei vakbondsman Jan Maeseele (ACV) in een eerste reactie.

"We eisen dat de directie met meer centen over de brug komt. Als zij zich opslag kan veroorloven omdat het bedrijf in de periode voor 2011 goed draaide, dan heeft ook het personeel daar recht op", zei Kenneth Blomme (ABVV) voor de startvergadering.