Direct naar artikelinhoud

King of suspense

Hij schonk ons The Shining, Misery, The Shawshank Redemption, Carrie, Pet Sematary, Dolores Claiborne en vele andere kaskrakers. Telkens is het uitkijken naar wat suspensemeester Stephen King uit zijn verknipte koker tovert.

De voormalige pompbediende en leerkracht Stephen King is een regelrecht fenomeen. Moeiteloos kroont hij zich met 350 miljoen verkochte boeken tot de koning van de pageturner. Het literaire equivalent van een Big Mac met friet. Zo durft hij zichzelf weleens te omschrijven.

King weet best dat hij niet de grootste of beste schrijver is. Maar hij is wel de meest verfilmde auteur. Tussen de letterlijk honderden korte verhalen, romans en alle mogelijke films die daarop zijn gebaseerd, zit behoorlijk wat pulp. Maar prijken ook regelrechte parels. Jack Nicholson die in The Shining uitroept: "Here's Johnny!", de kindermoordenaar gehuld in clownspak in It, het way over the top bloedbad in Carrie... iconischer kunnen filmfragmenten amper zijn.

Ze illustreren ook mooi wat je van een Stephen King mag verwachten. Een leeg hotel of verlaten huis, wat getroubleerde hoofdpersonages, parallelle universa en de nodige gruwel. De nieuwe Joyland heeft het allemaal. En nog meer. We keren terug naar 1973. Naar een pretpark.

Brutale moord

Devin - Dev voor de vrienden - Jones heeft het best naar zijn zin in het pretpark Joyland. Hij vervult er zijn vakantiejob met veel plezier. Het verzet de zinnen. Liefdesverdriet, weet u wel. Dev raakt in de ban van de verhalen over de jaren geleden vermoorde Linda Grey. En inderdaad, Linda's geest waart nog altijd in het Horror House rond. Brutaal vermoord door haar vriend. Keel overgesneden. Maar wie die vriend was? Niemand die het weet. Alleen de tattoo op zijn hand is een aanwijzing. En wil het toeval nu toch dat er in de buurt nog meer jonge vrouwen zijn vermoord. Op exact dezelfde manier... U hoort het al. Het is van dattum.

King heeft met Joyland een klassieker beet. Eentje die je met de beste wil van de wereld niet kan wegleggen en met op het eind een emotioneel slot dat naar de keel grijpt. Niet letterlijk, gelukkig.

Liefde en verlies

Joyland zit op dezelfde lijn als The Green Mile en The Shawshank Redemption. Het betere plotwerk dat emotioneel goed is onderbouwd. Ja, Joyland is een topper en een van de betere Kings. Stephen King heeft de gave de wereld op een andere manier te bekijken dan dat wij gewone stervelingen dat doen. Hij gunt ons gelukkig wel het plezier om de wereld samen met hem door zijn ogen te zien. En King maakt van Devs verhaal een ijzersterke coming-of-age. Met de nodige verrassende wendingen. Of wat dacht u?

Meer nog, Joyland is naast een verhaal over opgroeien ook een mooie vertelling over liefde en verliezen, over oud worden en over de mensen die dat geluk door groot ongeluk niet mogen meemaken.

Verteller van dienst is Dev zelf, ondertussen een zestiger. Een schrijver ook. Hij blikt terug op de jongeman die hij was - te jong om man te zijn, te oud om nog kind te zijn; hoe ene Wendy zijn hart brak en hoe hij in het hele mysterie rond Linda Grey werd gezogen. Hoofdrollen in het mysterie zijn weggelegd voor een geest en een meer dan eigenaardig kind in een rolstoel.

Kortom, Joyland is perfecte zomerlectuur omdat het zoveel verschillende lagen aanboort en de hele tijd spannend blijft. Personages waarvan je echt begint te houden gekoppeld aan de ene verrassende wending na de andere. Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Mega Mindy. Is Joyland een horrorverhaal? Is het een detective? Nee, het is Stephen King!

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff heeft 2013 uitgeroepen tot Stephen King-jaar. Van klassiekers als It, Misery en De donkere toren-serie verschijnen nieuwe edities. Twee korte verhalen die King schreef met zijn zoon Joe Hill volgen binnenkort: Het hoge gras en Hoogste versnelling. Genoteerd voor september staat het langverwachte vervolg op The Shining: Doctor Sleep.

Stephen King, Joyland, Luitingh-Sijthoff, 304 p., 19,95 euro.

Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx.

3 essentiële Kings:

Misery (1987) Schrijver Paul Sheldon ontwaakt in het huis van zijn grootste fan, psychopate in bijberoep.

4 Seizoenen (1984) Verhalenbundel met onder andere het griezelige 'Apt Pupil' en het geniale 'De ontsnapping' (oorspronkelijke titel: 'Rita Hayworth and Shawshank Redemption').

Gevangen (2007)

The Truman Show maar dan spannend (oorspronkelijke titel: Under the Dome