Direct naar artikelinhoud

Verontwaardiging Belgische houding in kwestie-dalai lama

Brussel l België heeft de dalai lama herhaaldelijk onder druk gezet om zijn bezoek af te gelasten, bevestigt de Tibetaanse regering in ballingschap. Niet het lot van de missie van prins Filip maar de Europese contacten die de dalai lama hier ging hebben, zouden de ware reden zijn waarom België voor China plooide.

De dalai lama zou vandaag naar België komen om de vijfde internationale conferentie ter ondersteuning van het bezette Tibet voor te zitten, die tot 14 mei in Brussel plaatsvindt. Maar na tussenkomst van Buitenlandse Zaken gaat dat dus niet door.

Frans Goetghebeur van het Tibetaans Instituut in Schoten komt woorden te kort om zijn verontwaardiging en afkeuring over deze houding uit te drukken: "schandelijk", "schaamteloos" en "buiten proportie". "In tegenstelling tot wat minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht zegt is de dalai lama wel degelijk door de Belgische regering onder druk gezet. Die had het echt moeilijk om daarop in te gaan."

Dat bevestigt Kalon Tempa Tsering, minister van Buitenlandse Zaken in de Tibetaanse regering in ballingschap. Hij verklaart op de website van zijn regering dat België de dalai lama "herhaaldelijk verzocht om zijn bezoek te herbekijken", iets wat pas nog gebeurde door de Belgische ambassadeur in de VS, Dominique Struye de Swielande, toen de dalai lama in dat land op bezoek was.

Officieel luidt het dat China liet verstaan dat de economische missie van prins Filip in het water zou vallen indien het bezoek van de dalai lama zou doorgaan maar volgens Goetghebeur is dat niet de ware reden. "De dalai lama zou hier met Europese commissarissen praten in het vooruitzicht van nieuwe gesprekken die binnenkort plaatsvinden tussen China en de EU over de mensenrechten. De houding van onze regering verzwakt nu de positie van de EU."

Hij vindt het "shockerend dat De Gucht, die zich profileert als het over extreem rechts gaat, nu zo gemakkelijk plooit voor de Chinese druk. Hij houdt de Belgische bevolking voor dom als hij denkt het verhaaltje over de vrije beslissing van de dalai lama een tweede keer te kunnen serveren. Zijn uitspraken verbergen ook een totale onverschilligheid voor de mensenrechtensituatie in Tibet."

Twee jaar geleden gelastte de dalai lama als eens een bezoek af onder druk van de Belgische regering, die toen bezweek voor de dreiging van China om een gelijktijdig bezoek van koning Albert te dwarsbomen. De Gucht wijst erop dat de dalai lama een visum heeft gekregen en dus niet belet werd te komen. Die uitleg lacht Goetghebeur weg: "Het is alsof je iemand uitnodigt om te komen eten en erbij zegt dat je liever niet hebt dat hij komt."

(SD)