Direct naar artikelinhoud

Gokbedrijven in vrije val door nieuwe Amerikaanse wet

BRUSSEL l De aandelen van internetgokbedrijven hebben op de beurs van Londen zware verliezen geleden. De aandelen verloren ongeveer de helft van hun waarde. Directe aanleiding was de goedkeuring die het Amerikaanse Congres in het weekeinde gaf aan een nieuwe wet die gokken via internet verbiedt.

De aandelen van Partygaming daalden met 57 procent. Die van 888 Holdings gingen met meer dan 35 procent naar beneden. Sportingbet kreeg een klap van 60 procent, terwijl de aandelen van Empire Online 31 procent verloren.

Amerikaanse internetgokkers kunnen niet meer bediend worden als president Bush de nieuwste antigokwet heeft ondertekend. Dat zal hij naar alle waarschijnlijkheid binnen twee weken doen. De wet verbiedt banken en creditcardmaatschappijen om aan internet gerelateerde gokbetalingen te verwerken.

Het Britse gokbedrijf 888 maakte gisteren bekend dat het onmiddellijk gaat stoppen met gokken via internet in de Verenigde Staten. Ook Partygaming overweegt om te stoppen met internetgokken.

Gokken op internet staat al jaren ter discussie in Amerika. Het was in de Verenigde Staten al bij wet verboden om per telefoonlijn een weddenschap af te sluiten buiten de staat waar men woonachtig is.

Gokbedrijven hebben een turbulent jaar achter de rug. In hun poging om de markt voor internetgokken te bedienen in de Verenigde Staten werden ze achtervolgd door de Amerikaanse Justitie. Bedrijfsleiders van gokbedrijven Sportingbet en Betonsports werden in de VS gearresteerd op verdenking van illegaal gokken.

In feite was er jarenlang sprake van een gedoogbeleid ten aanzien van internetgokkers. Niemand had verwacht dat het Congres nog voor de tussentijdse verkiezingen volgende maand nog in staat zou zijn om een wet te stemmen die internetgokken volledig verbiedt.

Het Congres verraste de gokbedrijven door het verbod alsnog goed te keuren als aanhangsel van een wet die maatregelen voorziet om de veiligheid in havens te verhogen. Van president Bush wordt niet verwacht dat hij zijn veto zal stellen tegen de wet, die gesteund wordt door de Republikeinen.

"Het Congres buigt zich al tien jaar over internetgokken", zegt Bill Frist, de leider van de meerderheid in de Senaat. "Voor mij is het nu zonneklaar: internetgokken is illegaal."

Jaarlijks gaat 12 miljard dollar om in gokken via internet in de VS. Veel internetgokbedrijven haalden de afgelopen jaren het merendeel van hun omzet uit de Verenigde Staten. Een bedrijf als Partygaming haalt meer dan driekwart van zijn omzet in de VS. Door de nieuwe wet zullen de resultaten van deze ondernemingen ongetwijfeld achteruitgaan.

Het merendeel van de internetgokbedrijven is Brits van origine en heeft een beursnotering in Londen. De hoofdkantoren staan in belastingparadijzen als Gibraltar en Antigua. Bedrijven die het betalingsverkeer van goktransacties regelen, deelden gisteren mee in de klappen. Neteller en FireOne moesten koersverliezen toestaan die rond de 60 procent lagen. (persbureaus)