Direct naar artikelinhoud

Jan Ceulemans is weer trainer

WESTERLO l Meer dan een jaar na zijn ontslag bij Club Brugge mag Jan Ceulemans zich weer trainer noemen. De vijftigjarige Lierenaar keert terug naar de club waarmee hij zes jaar lang lief en leed deelde: Westerlo. Eerstdaags zal hij in het Kuipje een contract van drie jaar tekenen.

Jan Ceulemans was gisteren nog aan het fietsen in Frankrijk, maar dat belette Westerlo-manager Herman Wijnants niet om zijn sponsors al te melden dat hij de opvolger van Herman Helleputte heeft gevonden. Het plan was eerst dat Ceulemans als technisch directeur naar het Kuipje zou komen, maar Ceulemans koos dus voor het trainerschap, naar Engels model. Hij zet de lijnen uit, delegeert waar nodig maar zal wel zelf op de bank zitten. "Ik heb de stress zelfs een klein beetje gemist", zei de 'Caje' gisteren aan de telefoon. 'Maar nu u mij belt, voel ik die al direct weer."

Het is van april 2006 geleden dat Ceulemans nog trainer was, toen Club Brugge hem de bons gaf wegens teleurstellende resultaten. Het duurde even voor Ceulemans van die ontgoocheling bekomen was en voor alle papierwerk met Club afgehandeld was, maar nu is het dan toch rond. Hij kan een contract van drie jaar tekenen bij Westerlo.

"Ik weet wel dat ik er vaak op aangesproken zal worden dat het weer Westerlo is, maar ik heb daar geen probleem mee. Ik ken het daar en ik weet wat ik wil. Ik heb zes jaar bij Westerlo gezeten en heb daar zes jaar resultaten gehaald. Ik heb dus niets meer te bewijzen als trainer. Dat heb ik al voldoende gedaan, óók bij Club. Ik heb heel veel geleerd uit die episode bij Brugge. Ik ben daar sterker uitgekomen. Echt, ik ben heel tevreden dat ik weer aan de slag kan gaan. De geest is fris."

Wijnants had naar eigen zeggen veel overredingskracht nodig om iedereen mee te krijgen bij Westerlo. "Ik was naar een trainer aan het rondkijken in België én in het buitenland. Maar ik stelde vast: waarom in het buitenland zoeken wat ik in België heb? Met Ceulemans hebben we positieve ervaringen als coach. Al viel het me wel niet gemakkelijk om die beslissing te nemen, want Jan en ik zijn goede kameraden."

Tegelijk ligt ook het hele sportieve plaatje vast bij Westerlo. Ceulemans dus als trainer, Frank Dauwen en Danny Vlaeyen worden zijn assistenten. Barry Hulshoff, die eveneens een contract van drie jaar krijgt, neemt de beloften voor zijn rekening. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk jonge talenten naar de A-kern te laten doorstromen. Ceulemans: "Dat is het opzet maar makkelijk is dat natuurlijk niet. Daar zullen we aan werken." (GLA/VH)