Direct naar artikelinhoud

Hoe organiseert u een betoging in Brussel?

Beslis waar u tegen bent. Een betoging heeft een revindicatief karakter, wat betekent dat u ergens tegen moet protesteren. Het maakt (meestal) niet uit waartegen.

Breng volk op de been: voor een betoging moet u met minstens één persoon zijn.

De aanvraag moet u ten minste tien werkdagen voor de voorziene datum indienen. Een betoging in Elsene moet u zelfs twintig dagen vooraf aanvragen.

Het aanvraagformulier vindt u op de website www.polbru.be van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Klik op 'Een betoging organiseren'. Op het aanvraagformulier vult u het gewenste traject in, net als het verwachte aantal deelnemers en de motivering van uw evenement.

Houd rekening met de verboden zones, de zogenaamde 'beperkingen' op de kaart. Tenzij u een bijzondere toestemming hebt, mag uw protestmars niet passeren langs de Grote Markt. Ook de buurt van het Warandepark, waar het koninklijk paleis en het parlement liggen, is een no-gozone. In de buurt van het Europees Parlement zijn betogers eveneens ongewenste entiteiten.

Wilt u met uw medebetogers door een groene zone trekken, zoals het Jubelpark, dan moet u ook toestemming vragen aan het Brussels Instituut voor Milieubeheer.

Zorg voor animo. Vijftig enthousiaste betogers met spitse slogans halen makkelijker de krant dan een massa van duizend man die schijnbaar doelloos rondsjokt.

In het geval u agressief wordt: denk niet dat u opgewassen bent tegen het waterkanon van de federale politie. De sproeiwagens van het type MOL zeulen 9.000 liter water mee en spuiten u moeiteloos onderuit.