Direct naar artikelinhoud

Belg ziet pensioenleeftijd van 65 jaar (nog) niet zitten

De Belg heeft geen zin om langer te werken, zoals de regering wil. De kloof tussen de wettelijke pensioenleeftijd en tot wanneer de Belg wil werken, is de jongste twee jaar zelfs groter geworden.

Een meerderheid van de Belgen (83 procent) denkt te kunnen werken tot ze 62 zijn, maar wil slechts werken tot ze 60 jaar zijn, zo blijkt uit een onderzoek van sociaal secretariaat Securex. Vooral hogeropgeleiden zijn zich ervan bewust langer te moeten werken (tot 66 jaar), maar hebben daar geen zin in.

Lagergeschoolden hebben er dan weer steeds minder vertrouwen in langer te kunnen werken. De Belgische werknemer denkt dat hij zal moeten werken tot hij 65 jaar (64,9) is. Dat betekent dat hij zich bewuster is van het feit dat hij langer moet werken. Maar de kloof tussen de gewenste en wettelijke pensioenleeftijd groeit. Slechts 39 procent geeft aan te kunnen werken tot 65 jaar, terwijl maar 15 procent zegt te kunnen werken tot 67 jaar, wat binnenkort de wettelijke pensioenleeftijd is.

Conclusie: de gemiddelde Belg voelt zich niet in staat om te werken tot aan de wettelijke conclusie. Hermina Van Coillie, HR-researchexpert: "Belgische werknemers weten dat ze langer zullen moeten werken, maar ze voelen zich daar vandaag nog niet toe in staat. De fysieke en vooral de mentale gezondheid van werknemers speelt hierbij een cruciale rol. Dit komt door een samenspel van factoren zoals jobonzekerheid, mobiliteitsproblematiek, werkintensiteit, stress, ... En dit alles in combinatie met een druk privéleven. Verder valt op dat vooral lagergeschoolden het meest onder de toegenomen mentale belasting lijden, en zich ook fysiek het minst in staat voelen om tot de pensioenleeftijd door te werken."