Direct naar artikelinhoud

Permanente milieuvergunning krijgt negatief advies wegens 'averechts effect'

Twee adviesraden schieten de manier af waarop minister Schauvliege permanente milieuvergunningen aan bedrijven wil toekennen. Om de vijf jaar controleren gaat bij de kleinere bedrijven een averechts effect geven, zeggen zij.

Op voorspraak van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gaf de Vlaamse regering in december groen licht voor de invoering van een permanente milieuvergunning. Nu blijft de termijn van een vergunning beperkt tot 20 jaar, waarna er een openbaar onderzoek volgt voor de hernieuwing. Een permanente vergunning zorgt volgens Schauvliege voor minder administratieve lasten en meer rechtszekerheid voor de bedrijven. Vijfjaarlijkse controles vervangen daarbij de hernieuwingsprocedure.

"De permanente milieuvergunning lijkt een goed voorstel. Maar de uitwerking laat te wensen over", zegt Peter Van Humbeeck, adviseur bij Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, die samen met de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen de ontwerpnota bestudeerde in opdracht van Schauvliege. "De huidige nota is slecht onderbouwd en laat nog veel vragen open. De Vlaamse regering moet dit voorstel grondig herwerken."

De adviesraden stellen zich vooral vragen bij de vijfjaarlijkse controles. "De regering wil iedereen hetzelfde regime opleggen", vervolgt Van Humbeeck. "Dat is een slechte werkwijze. De controles moeten verschillen naargelang de milieu-impact. Grote bedrijven moeten strenger geïnspecteerd worden, terwijl kleine niet elke vijf jaar gecontroleerd hoeven te worden. Dat zorgt immers voor een averechts effect. Hun milieu-impact verandert nauwelijks, en toch moeten ze altijd een stapel documenten invullen. De administratieve lasten zouden dus stijgen, niet dalen."

Een tweede probleem is de beperkte betrokkenheid van werknemers en omwonenden in de nieuwe procedure. Nu krijgen zij inspraak bij de hernieuwing van een vergunning. "En dat moet zeker zo blijven. Al ziet de regering dat blijkbaar over het hoofd. In de ontwerpnota staat niets over openbare inspraak. De procedure mag geen een-tweetje worden tussen overheid en bedrijf."

Schauvliege benadrukt dat de kritiek gericht is op de praktische uitwerking. "Er bestaat geen twijfel: de permanente milieuvergunning komt er. Al gaan we natuurlijk rekening houden met de opmerkingen van de adviesorganen. Daarom vroegen we ook hun mening", klinkt het op het kabinet.

De Vlaamse adviesraden gaven onlangs wel een gunstig advies over de invoering van een omgevingsvergunning. Om de procedures sneller en beter te laten verlopen, zijn er al langer plannen om een omgevingsvergunning in te voeren die zowel de bestaande stedenbouwkundige als de milieuvergunning vervangt. Zo moet men niet langer verschillende aanvragen doen bij verschillende bevoegde overheden. "Een prima voorstel", zegt Van Humbeeck.